Trump najavio ukidanje pomoći Palestini

'Dali smo im stotine miliona i taj novac više nećemo uplaćivati ako ne sjednu i ne budu pregovarali', rekao je Trump (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump ocijenio je danas da su Palestinci “uskratili poštovanje” Sjedinjenim Državama i najavio ukidanje više stotina miliona dolara pomoći ako ne pristanu učestvovati u mirovnim pregovorima pod pokroviteljstvom Washingtona.

“Prošle sedmice uskratili su nam poštovanje ne primivši našeg sjajnog potpredsjednika” Mikea Pencea, rekao je Trump prilikom srdačnog susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švicarskoj.

“Dali smo im stotine miliona” i “taj novac više nećemo uplaćivati ako ne sjednu i ne budu pregovarali”, dodao je.

Palestinski čelnici, bijesni zbog Trumpove odluke da prizna Jerusalem za prijestonicu Izraela, odlučili su ignorisati američkog potpredsjednika, koji je od 20. do 23. januara bio na kratkoj turneji u Egiptu, Jordanu i Izraelu.

Palestinci se odbili vratiti u pregovore

Neobično je da se Pence u utorak vratio u Washington a da se nije sastao ni s kim od njih.

“Jerusalem je bio najteži dio pregovora. Sad kad smo ga izbacili (iz pregovora), ne moramo više o tome raspravljati”, istaknuo je Trump.

“Imamo mirovni plan. To je izvrstan prijedlog za Palestince. Vidjet ćemo šta se događa”, zaključio je.

Palestinski čelnici u četvrtak su odbili pritiske predsjednika Trumpa kako bi ih vratio za pregovarački sto pod okriljem SAD-a.

“Odbiti susret s vašim tlačiteljem ne znači uskratiti poštovanje nego znači poštovati sebe”, rekla je za AFP Hanane Achraoui, visoka zvaničnica Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), reagujući na Trumpovu izjavu.

Izvor: Agencije