Trump: Napadač u Texasu mentalno bolestan

Trump: 'Bol i tuga koju Amerikanci osjećaju ne mogu se pretočiti u riječi' (EPA)

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je pucnjava u Teksasu, u kojoj je ubijeno 26 osoba, vezana za mentalnu poremećenost napadača i da oružje ne treba da se posmatra kao problem.

“Imamo mnogo problema sa mentalnim zdravljem u našoj zemlji, ali to ne znači da imamo i problem sa oružjem”, rekao je Tramp, prenosi AFP.

Predsednik SAD-a takođe je rekao da se bol i tuga koje svi Amerikanci osećaju prema žrtvama masovne pucnjave u Teksasu “ne mogu pretočiti u reči”, navodi Rojters.

“Amerikanci rade ono što najbolje znaju – udružuju se. Ostajemo snažni”, istakao je Tramp na početku sastanka s poslovnim liderima u Tokiju, gde boravi u okviru turneje po Aziji.

Takođe je rekao da će federalne vlasti pomoći Teksasu posle pucnjave, istakavši da se cela Amerika moli Bogu.

Poruka iz Tokija

Tramp je to poručio iz Tokija, drugog dana svoje 12-dnevne turneje po Aziji, za koju se očekivalo da će za glavne teme imati Severnu Koreju i trgovinu, ali poseta Japanu protiče u senci pucnjave na jugoistoku Teksasa, gde je naoružani muškarac juče ušao u malu crkvu i otvorio vatru usmrtivši najmanje 26 vernika i ranivši još 20.

Američke vlasti nisu otkrile identitet osumnjičenog, ali su neimenovani policijski zvaničnici rekli da je reč o belom 26-godišnjem muškarcu Devinu Patriku Keliju, preneli su “Njujork Tajms” i drugi mediji.

Napad se dogodio u baptističkoj crkvi u Teksasu, 40-ak kilometrara od San Antonija.

Napadač je tom prilikom ubijen, a utvrđeno je da je iz predgrađa San Antonija, preneo je AP.

Zvaničnici su naveli da nije zabeleženo da je on povezan sa nekom terorističkom grupom.

Izvor: Agencije