Trump naredio Pentagonu da osnuje svemirsku vojsku

Donald Trump je još prije kazao da je sklon osnivanju šestog roda vojske (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je želju da se osnuje šesti rod američkih oružanih snaga, “svemirske snage” (space force), koje bi bile nezavisne o avijaciji, ali ih još treba odobriti Kongres.

“Ovime naređujem Ministarstvu odbrane i Pentagonu da odmah pristupe osnivanju svemirskih snaga, kao šestog roda oružanih snaga”, rekao je on u govoru o svemiru u Bijeloj kući.

“Imat ćemo zračne snage i svemirske oružane snage – izdvojene, ali jednako važne”, kazao je Trump, zaključivši trenutnu raspravu na žalost onih koji bi htjeli da nova svemirska vojska bude u sastavu zračnih snaga.

Kongres mora donijeti poseban zakon

Trump je još prije bio rekao da je sklon osnivanju šestog roda vojske, uz kopnenu vojsku, avijaciju, ratnu mornaricu, pomorski korpus i obalnu stražu.

U Kongresu već godinama žestoku raspravu vode zagovornici ravnopravnosti novog ogranka vojske s drugim korpusima i oni koji misle da je bolje priključiti ga zračnim snagama.

Svemirska vojska se ne može osnovati od danas do sutra i Kongres u svakom slučaju mora donijeti poseban zakon o tom pitanju.

“Da bismo branili Ameriku, nije dovoljna puka prisutnost u svemiru, moramo zavladati svemirom”, istakao je Trump.

Izvor: Agencije