Trump ne isključuje povratak SAD-a u Pariski sporazum

Trump nije želio odgovoriti na pitanje razmatra li SAD mogućnost ograničenog napada na Pjongjang (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi se Sjedinjene Američke Države u principu mogle vratiti u Pariski klimatski sporazum, iako nije dao nikakav konkretan znak da namjerava ići u tom smjeru.

“Iskreno, nemam problema s tim dogovorom načelno gledano, ali imam problem s onim što su potpisali”, rekao je on na konferenciji za novinare s norveškom premijerkom Ernom Solberg.

“Jer, kao i uvijek, potpisali su loš dogovor”, dodao je, misleći na administraciju svog prethodnika Baracka Obame.

“U principu, mogli bismo se vratiti”, kazao je Trump, koji je i prije spominjao mogućnost povratka, uz uvjet da se ponovo pregovara, iako se nikad nije precizno izjasnio o tome.

‘Dogovor loš za naše kompanije’

Ponovio je da je Pariski sporazum, u obliku u kojem ga je potpisao njegov prethodnik, “veoma nepravedan za SAD” i dugo je insistirao na njegovom negativnom ekonomskom efektu na SAD.

“Mi smo zemlja bogata plinom, ugljem, naftom i mnogim drugim stvarima”, istaknuo je.

Dogovor je “loš za naše kompanije”, upozorio je, ocijenivši da su za SAD ciljevi previsoko postavljeni u odnosu na njegovog glavnog suparnika Kinu.

U okviru tog sporazuma, SAD se obavezao da će do 2025. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 26 do 28 posto u odnosu na 2005. godinu.

Izvor: Agencije