Trump ne odgađa posjetu Londonu bez obzira na krizu vlasti

Donal Trump dolazi u prvu predsjedničku posjetu Velikoj Britaniji 12. jula (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ostaje pri datumu svog službenog posjeta Velikoj Britaniji, bez obzira na odlaske iz vlade Therese May ministra vanjskih poslova Boris Johnsona i ministra za Brexit Davida Davisa, obznanila je u Bijela kuća.

“Predsjednik [Trump] i dalje nestrpljivo očekuje susret s premijerkom Theresom May 13. srpnja i dodatno osnaživanje posebnih odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije”, rekla je glasnogovornica vlade Sarah Sanders.

Najavljeno je da bi se Trump, tijekom posjeta Londonu, trebao sastati i s kraljicom Elizabetom.

Između samita NATO-a i Putina

Trump će doći u radni, umjesto državni posjet koji je premijerka Theresa May ponudila u siječnju 2017. godine.

Posjet je tada odgođen zbog snažnog protivljenja britanskih političara, skupina za zaštitu ljudskih prava i javnosti.

Kada Trump stigne u Veliku Britaniju, krajem ovoga tjedna, premijerka May će se morati suočiti s neizbježnom činjenicom – zbog Brexita Britanija nikada nije bila ovisnija o savezništvu s najnepredvidljivijim američkim predsjednikom u modernoj povijesti, konstatira Reuters.

Trumpov prvi predsjednički posjet Velikoj Britaniji, stiješnjen između summita NATO-a u Bruxellesu i sastanka s Vladimirom Putinom u Helsinkiju, dolazi u jednom od važnijih trenutaka za Zapad još od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine. 

Od dovođenja u pitanje europskih premisa o samoj EU i slobodnoj trgovni do udvaranja Kremlju i sjevernokorejskom vođi, Trump nastavlja provoditi nepredvidivu vanjsku politiku SAD-a.

Retorika o ‘posebnim odnosima’

Theresu May to dovodi u nezavidan položaj s obzirom na to da želi ojačati trgovinske veze sa SAD-om kako bi nadoknadila odlazak iz EU-a, najavljen za 29. ožujka iduće godine.

“Ironija je u tome što će nakon Brexita Ujedinjeno Kraljevstvo postati manje koristan američki saveznik, dok istodobno London treba Washington mnogo više. Time je May bačena u naručje nepredvidljivom američkom predsjedniku”, rekao je Jeffrey A. Stacey, bivši dužnosnik State Departmenta u Obaminoj administraciji. 

Unatoč Trumpovoj sklonosti sklapanju poslova, naglasak posjeta će više biti na retorici o “posebnim odnosima” nego što će se razgovarati o pojedinostima trgovinskog sporazuma nakon Brexita. 

Izvor: Agencije