Trump: Ne zna se kada se napad na Siriju može dogoditi

'U svakom slučaju, Sjedinjene Države, pod mojom administracijom, uradile su veliki posao u oslobađanju regije od ISIL-a', piše Trump (Printscreen)

Američki predsjednik Donald Trump napisao je danas na društvenoj mreži Twitter da bi napad na Siriju mogao biti “veoma brzo ili ne tako brzo uopće”.

“Nikad nisam rekao kada bi se napad na Siriju mogao dogoditi. Moglo bi biti vrlo brzo ili ne tako brzo uopće! U svakom slučaju, Sjedinjene Države, pod mojom administracijom, uradile su veliki posao u oslobađanju regije od ISIS-a (ISIL, oružana grupa Islamska država Irak i Levant). Gdje nam je ‘Ameriko, hvala ti?'”, napisao je čelnik SAD-a na društvenoj mreži.

I jučer je Trump na Twitteru slao poruke o mogućim akcijama u Siriji. Tada je poručio Rusiji da se spremi za “lijepi, novi i ‘pametni'” raketni udar na Siriju nakon navodnog napada hemijskim oružjem na posljednje pobunjeničko uporište u državi.

Poruka na Twitteru objavljena je nakon što je ruski ambasador u Libanu rekao da, “ako bude američkog raketnog napada, mi ćemo – u skladu s izjavama Putina i šefa ruskog Generalštaba – oboriti američke rakete, pa čak i ona tijela koja su ispalila projektile”.

Reakcija Kremlja

Trump je u istoj objavi prekorio Rusiju zbog podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, napisavši da Moskva “ne bi trebala biti partner sa Životinjom Koja Ubija Plinom vlastiti narod i uživa u tome!”

Danas je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da se Rusija neće upustiti u “Twitter-diplomatiju” nakon Trumpovih najava napada.

“Mi ne učestvujemo u Twitter-diplomatiji. Mi podržavamo ozbiljne istupe. I dalje vjerujemo da je važno ne preduzimati korake koji bi mogli nanijeti štetu već osjetljivoj situaciji”, istakao je Peskov, kako prenosi agencija Interfax.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova u odgovoru na Trumpovu objavu o raketama rekla je da “pametne rakete trebaju letjeti prema teroristima, a ne prema [sirijskim] zakonitim vlastima, koje se godinama bore protiv međunarodnog terorizma na svojoj teritoriji”.

Izvor: Al Jazeera i agencije