Trump: Ne znam za prijetnje Kim Jong-una o otkazivanju sastanka

Kim Jong-un, Raketa, Lansiranje
Lansiranje, za koje su zvaničnici rekli da su u pitanju rutinske vojne vježbe, lično je nadgledao Kim Jong-un (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da SAD nije obaviješten o prijetnji Sjeverne Koreje da će otkazati samit idućeg mjeseca.

Rekao je da će i dalje inzistirati na denuklearizaciji Sjeverne Koreje, prenosi Beta od agencije AP.

Sjeverna Koreja zaprijetila je da će otkazati samit Trumpa i vođe Kim Jong-una planiran za 12. lipnja, navodeći da nije zainteresirana za “jednostrane” stvari.

“Nismo obaviješteni o tome. Ništa nismo vidjeli. Ništa nismo čuli. Vidjet ćemo što će se dogoditi”, rekao je Trump u Bijeloj kući, gdje je primio predsjednika Uzbekistana.

Otkazan sastanak s Južnom Korejom

Upozorenje o otkazivanju samita koje je iznio zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Kim Kye-gwan uslijedilo je nekoliko sati nakon što je Pjongjang naglo otkazao sastanak s Južnom Korejom iz prosvjeda zbog vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje, koje je Pjongjang nazvao provokacijom.

“Bude li SAD nastojao na tome da nas satjera u kut i prisili na jednostrano napuštanje nuklearnog oružja, nećemo više biti zainteresirani za takav dijalog te ćemo ponovno razmotriti odlazak na [sjevernokorejsko-] američki samit”, rekao je Kim.

On je kritizirao nedavne izjave Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i drugih dužnosnika SAD-a koji su rekli da bi Sjeverna Koreja trebala slijediti “libijski model” nuklearnog razoružanja i osigurati “potpuno, provjerivo i nepovratno razoružanje”.

Pojedini analitičari ocjenjuju da spominjanje Libije, koja je početkom 2000-ih odustala od svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija, dovodi u opasnost pregovore sa Sjevernom Korejom.

Kim Jong-un došao je na vlast nekoliko tjedana nakon što su libijski pobunjenici ubili vođu Muammara Gaddafija 2011. godine.

Sjeverna Koreja navodila je Gaddafijevu smrt kao opravdanje što razvija nuklearno oružje zbog prijetnji iz SAD-a.

Sanders: ‘Nadamo se da će se sastanak dogoditi’

Nešto ranije glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je za mrežu Fox News kako se Washington i dalje “nada” da će se sastanak na vrhu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una održati sljedećeg mjeseca.

“I dalje se nadamo da će se sastanak dogoditi i radimo u tom smislu, ali smo istodobno svjesni da bi pregovori mogli biti teški”, rekla je Sanders, kako prenosi Hina.

“Kao što je predsjednik rekao više puta, spremni smo za taj susret i, ako se dogodi, dobro, ako ne, obavijestit ćemo o tome”, istaknula je Sanders i najavila “nastavak sadašnje kampanje maksimalnog pritiska”.

Kina, najbliži saveznik Sjeverne Koreje, pozvala je na održavanje samita kao što je bilo planirano.

Izvor: Agencije