Trump: Neće biti vojne akcije dok traju korejski pregovori

Razgovori između dvije Koreje mogli bi dovesti do dijaloga između SAD-a i Sjeverne Koreje, smatra Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump poručio je svom južnokorejskom kolegi Moon Jae-inu da je otvoren za razgovore sa Sjevernom Korejom, objavili su Ured južnokorejskog čelnika i Bijela kuća nakon razgovora dvojice predsjednika. 

Dan nakon što su Sjeverna i Južna Koreja održale svoje prve razgovore u više od dvije godine Trump je rekao da neće biti vojne akcije dok traju njihovi pregovori, priopćeno je. 

“Oba čelnika predviđaju da bi aktualni razgovori između dviju Koreja mogli dovesti do dijaloga između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje o denuklearizaciji Korejskog poluotoka nakon što se održe Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, te su se složili da će blisko surađivati u vezi s napretkom pregovora Sjevera i Juga”, stoji u priopćenju. 

“Predsjednik Trump rekao je da je SAD spreman na razgovore ako ih Sjeverna Koreja želi sve dok su okolnosti i trenutak dobri”, dodaje se. 

Bijela je kuća navela kako je Trump rekao Moonu da su Sjedinjene Američke Države otvorene za razgovore sa Sjevernom Korejom “u odgovarajuće vrijeme i pod pogodnim okolnostima”.

Nema rata dok traju razgovori

Južnokorejsko priopćenje citira Trumpove riječi kojima je članak u Wall Street Journalu u kojemu piše da razmišlja o vojnoj akciji protiv Sjevera nazvao “potpuno netočnim”. 

“Zatim je rekao da neće biti vojnog djelovanja sve dok traju razgovori dviju Koreja”, stoji u priopćenju. 

Bijela je kuća rekla kako je Moon zahvalio Trumpu za njegovo “predvodništvo u omogućivanju razgovora”.

Trump je rekao i kako će na Igre u Pjongčangu, koje se idućeg mjeseca održavaju u Južnoj Koreji, poslati potpredsjednika Mikea Pencea. 

Washington je u utorak pozdravio razgovore između Koreja kao prvi korak prema rješavanju krize u vezi sa sjevernokorejskim razvojem nuklearnog oružja.

Izvor: Agencije