Trump: Nelegalno su nadzirali moj izborni štab

Trump je na Twitteru ocijenio da dokumenti pokazuju da je njegova kampanja nelegalno špijunirana u korist Hillary Clinton (EPA)

Predsednik SAD Donald Trump smatra da novi dokumenti, objavljeni u sklopu istrage o vezama njegovog bivšeg saradnika sa Rusijom, potkrepljuju tvrdnju da je tadašnja vlada SAD špijunirala Trumpov izborni štab, piše “Glas Amerike”.

Trump je na Twitteru napisao da su “kao i obično dokumenti redigovani, ali da ostavljaju malo sumnje da su Sekretarijat za pravosuđe i FBI obmanuli sud, i da je lov na veštice prevara”.

Ipak, nije jasno na osnovu čega je Trump zaključio da je sud, koji je odobrio nalog za nadzor njegovog saradnika iz kampanje Cartera Pagea, bio obmanut, navodi “Glas Amerike”.

FBI, koji je podnosio molbu sudu, je u oktobru 2016. saopštio da “veruje ruska vlada regrutuje Pagea”.

Page je dugo negirao da je ruski agent i nije optužen ni za jedno krivično delo.

Page: Nisam bio strani agent

Ipak, na CNN-u je priznao da jeste savetovao Kremlj u vezi sa energetskim pitanjima 2013. i da se obratio na ceremoniji diplomiranja u jednoj školi 2016, ali je za optužbe da ga Moskva instruiše rekao da su “toliko besmislene da nema reči”.

“To je bukvalno kao šala. Nikada nisam bio strani agent”, rekao je Page.

Prisluškivanje Pagea su na zahtev FBI-a četiri puta odobrili sudovi, u kojima se nalaze sudije koje su postavili republikanski predsednici.

Bez obzira na to, Trump i njegovi saradnici tvrde da je nadzor baziran na dosijeu Christophera Steela – bivšeg britanskog špijuna kojeg su plaćale demokrate, prenosi “Glas Amerike”.

Dokumenti koji su objavljeni u subotu uveče ipak su pokazali da se FBI nije u velikoj meri oslanjao na informacije iz Steelovog dosijea.

Američki predsednik je na Twitteru ocenio da ti dokumenti pokazuju da je “Trumpova kampanja nelegalno špijunirana u korist Hillary Clinton i Demokratskog nacionalnog komiteta”.

U drugom tvitu Trump je napisao da je “obmana suda dovela do istrage Roberta Mulllera”.

Specijalni istražitelj Robert Muller i njegov tim u protekllh 14 meseci sprovode istragu i tome da li Trumpov izborni štab imao veze sa Rusijom i da li je Trump opstruisao pravdu kada je otpustio bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya.

Izvor: Agencije