Trump: Nema sporazuma o imigraciji bez izgradnje zida

Trump nastoji ukinuti zakon DACA (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je da ne može biti nikakvog sporazuma o imigraciji bez finansiranja izgradnje zida na granici s Meksikom, ali je naveo da finansiranje može početi kasnije, javlja AP.

“Moramo shvatiti da će, bilo budžetskim ili nekim drugim sredstvima, u prilično kratkom periodu taj zid biti podignut. U suprotnom, ne radimo ništa”, rekao je on, prenosi AP.

Kako je prethodno prenio Reuters, Trump je ranije rekao da bi svaki ustupak u DACA-i, programu za djecu koja su nelegalnim putem unesena u Ameriku, morao biti povezan s pojačanjem granične sigurnosti, dodavši da nije postigao dogovor s vodećim demokratima u Kongresu.

“Sinoć nije postignut dogovor o zakonu. Ogromno granično osiguranje moralo bi biti prisutno u zamjenu za pristanak. Glasalo bi se”, napisao je Trump na Twitteru.

Pravo na radnu dozvolu

On je pričao o programu DACA, što je u suštini zakon koji dozvoljava djeci migranata uvedenih nelegalnim putem u SAD da ostvare pravo na radnu dozvolu i ne budu u riziku od deportacije ako se na određeni period javljaju nadležnim institucijama, prenosi Reuters.

Prethodno su vodeći demokrati u Kongresu SAD-a saopćili da su postigli dogovor s predsjednikom SAD-a o programu,

“Dogovorili smo se da se brzo osigura zakonska zaštita tog programa i izradi paket zakona o graničnoj sigurnosti koji isključuje zid, što je prihvatljivo za obje strane”, pisalo je u saopćenju demokratskih lidera Nancy Pelosi i Chucka Schumera.

Ali, kako navodi AP, Bijela kuća je saopćila da je takav iskaz preuranjen.

Izvor: Agencije