Trump: Nisam tražio da Comey prestane istraživati Flynna

Donald Trump, James Comey
Comey je odlučio podijeliti sadržaj bilješke nakon što ga je Trump otpustio u maju 2017. (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je da nikad nije tražio od bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Jamesa Comeyja da obustavi istragu o njegovom nekadašnjem savjetniku za nacionalnu sigurnost Michaelu Flynnu.

Comey je u junu svjedočio pred američkim Kongresom da ga je Trump u četiri oka pitao da li može “pustiti Flynna” i da je taj zahtjev uslijedio dan nakon što je predsjednik SAD-a primorao Flynna da podnese ostavku na poziciju u Bijeloj kući, prenosi Beta.

“Nikad nisam tražio od Comeyja da prekine sa istragom Flynna. To su samo nove lažne vijesti koje pokrivaju još jednu od Comeyjevih laži”, naveo je Trump u nedjelju na Twitteru.

Trump je u maju smijenio Comeyja s mjesta direktora FBI-a.

Rusko miješanje

Flynn je četvrta optužena osoba, a prva koja je priznala krivicu, u istrazi specijalnog savjetnika Roberta Muellera o ruskom miješaju u američke izbore 2016. godine i mogućoj povezanosti Trumpovog izbornog štaba s Moskvom.

On je u petak na sudu priznao krivicu po optužbi da je dao lažnu izjavu agentima FBI-a o svom razgovoru s tadašnjim ruskim ambasadorom u Washingtonu Sergejem Kisljakom, decembra prošle godine.

U okviru sporazuma o priznanju krivice, Flynn je rekao da mu je viši član Trumpovog tima kazao da kontaktira ruske zvaničnike u decembru 2016. godine, u periodu između izbora Trumpa za predsjednika i njegovog stupanja na dužnost.

Dok je povodom Comeyjevog svjedočenja Trump ostao doslijedan, američki predsjednik je u subotu navečer, također na Twitteru, iznio drugačiju verziju priče o razlozima za smjenu Flynna.

Laganje Flynna

Trump je u subotu nagovijestio da je u vrijeme smjene Flynna u februaru, znao da je on lagao FBI-u o svojim kontaktima s ruskim zvaničnicima. Predsjednik SAD je prvobitno tvrdio da je smijenio Flynna jer on nije bio iskren prema potpredsjedniku SAD-a Mikeu Penceu povodom tih kontakata iz perioda tranzicije vlasti u SAD-u.

“Morao sam da smijenim generala Flynna jer je lagao potpredsjednika (SAD-a) i FBI. On je priznao krivicu za te laži. To je šteta, jer su njegove akcije tokom prelaznog perioda bile zakonite. Nije bilo ničeg da se krije”, naveo je Trump u subotu na Twitteru.

Nakon što je jučerašnja poruka na Twitteru pokrenula nova pitanja, Trumpovi saradnici su pokušali napraviti distancu između predsjednika SAD-a i njegove poruke na Twitteru, navodeći da je tu poruku zapravo napisao John Dowd, jedan od Trumpovih advokata. Dowd je naknadno preuzeo odgovornost za tu poruku i tvrdi da je sve njegova pogreška.

Kako ocjenjuje AP, nije jasno zašto bi Trump rekao da je razlog za otpuštanje Flynna bio taj što je lagao FBI-ju, jer je na taj način nagovijestio da je i u to vrijeme znao da je Flynn uradio nešto protuzakonito.

Također nije jasno kako bi predsjednik SAD-a znao da je Flynn lagao FBI, ako ta informacija o kontaktima s Rusima nije došla do njega, što Trump sve vrijeme tvrdi, dodaje agencija.

Izvor: Agencije