Trump: Norveška nema ‘vjerodostojan’ plan za odbrambenu potrošnju

Avioni F-35 počet će patrolirati zračnim prostorom Poljske 2026. (Arhiva)

Norveškoj, koja graniči na Arktiku s Rusijom, nedostaje “vjerodostojan plan” kako da postigne NATO-ov cilj u trošenju na odbranu, rekao je američki predsjednik Donald Trump u pismu premijerki te zemlje, izvijestio je norveški dnevni list VG.

Naftom bogata Norveška obavezala se kupiti više od 50 mlaznih lovaca F-35 od kompanije Lockheed-Martin, kao dio napora da ojača svoje zračne snage te doprinosi svojim vojnim snagama NATO-ovoj misiji na Baltiku, ali Norveška treba učiniti više, navodi list Trumpove riječi.

“Norveška… ostaje jedina NATO saveznica koja ima granicu s Rusijom koja nema vjerodostojan plan da troši dva posto bruto domaćeg proizvoda na odbranu”, rekao je Trump u pismu 19. juna, čija je kopija objavljena na internetskoj stranici VG-a.

On je rekao kako očekuje na samitu NATO-a u julu davanje “snažne obaveze” Norveške, nazvavši je “očima i ušima” Sjevernoatlantskog saveza na sjevernom boku.

Ove godine Norveška namjerava potrošiti 1,56 posto BDP-a na odbranu, što je smanjenje u odnosu na 1,62 posto u 2017. godini.

Premijerka: Dva posto do 2024. godine

Norveška premijerka Erna Solberg rekla je na konferenciji za novinare da njena zemlja ide prema cilju od dva posto BDP-a, ponavljajući stav Vlade, ali bez davanja rokova.

“Zaustavit ćemo smanjenje… i krenut ćemo prema dva posto do 2024. godine”, rekla je kasnije Solberg za norvešku televiziju NRK, reagirajući na Trumpovo pismo.

Norveška, poput Njemačke, smatra kako je važno kretati se prema dva posto, ali nikad nije obećala dostići ga do 2024. godine.

Druge zemlje, poput Španije i Mađarske, rekle su ranije kako će promašiti rok.

Trump je kazao prošlog mjeseca kako će se “pozabaviti” članicama  NATO-a koji savezu ne doprinesu u potpunosti.

Izvor: Agencije