Trump očekuje da Rusija vrati Krim Ukrajini

Trump je kazao da želi da ima dobre odnose sa Rusijom (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump jasno je poručio da očekuje da Rusija vrati Krim Ukrajini i da smanji nasilje u toj zemlji, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

“Predsjednik Trump je jasno kazao da očekuje da ruska vlada smanji nasilje u Ukrajini i da vrati Krim”, rekao je Spicer na dnevnom obraćanju novinarima.

“Istovremeno, on u potpunosti očekuje i želi da ima dobre odnose sa Rusijom”, dodao je on, prenosi Reuters.

Približno 10.000 ljudi ubijeno je otkad su ukrajinske istočne industrijske regije s ruskom govornom većinom pokrenule pobunu protiv prozapadne vlade u Kijevu u aprilu 2014. godine.

Podrška pobunjenicima

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da podržava pobunjenike i šalje vojnike preko granice, što Moskva negira.

Odnosi između Ukrajine i Rusije posljednjih godina pali su na nizak nivo nakon što je Kijev zbacio ukrajinskog proruskog predsjednika Viktora Janukoviča u jeku masovnih protesta u kojima se tražila bliža povezanost sa Zapadom.

Odgovor Moskve na zbacivanje predsjednika 2014. bila je aneksija ukrajinskog Krima u martu te godine, gdje se nalazi velika ruska mornarička baza i odakle se pruža velika podrška proruskim separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uveli su sankcije Rusiji zbog situacije u Ukrajini i pripajanja Krima, a te kaznene mjere u više su navrata proširene i obnovljene.

Izvor: Agencije