Trump: Odnosi sa svjetskim liderima su za ‘desetku’

Donald Trump je odbacio tvrdnje da je susret lidera najmoćnijih država svijeta u Kanadi prošao u svadljivom tonu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je, nakon summita G7 u Kanadi, odnose sa svjetskim liderima “za desetku” i odbacio mišljenja da je SAD sve više izoliran na svjetskoj sceni pod njegovim predsjedništvom.

Trump je kritizirao novinare CNN-a zbog pitanja koje su postavili na konferenciji za novinare na summitu Grupe 7 te odgovorio da je njegov odnos s liderima država poput Kanade “za desetku”, prenijela je agencija AP.

Istovremeno je branio svoj “agresivan” odnos prema medijima – kako u Americi, tako i u inozemstvu.

“Veliki dio američkih medija je vrlo nepošten, mada ima nekih ljudi u medijskom polju koji su uz SAD i američke građane, ponosne građane”, rekao je Trump.

Želi povratak Rusije među najmoćnije

Ne krivi druge države za sklapanje “užasnih” trgovinskih sporazuma sa SAD-om, već krivi bivše američke lidere.

“Ako se to ne promijeni, mi više nećemo trgovati s njima”, upozorio je Trump.

Smatra i kako bi vraćanje Rusije u klub najmoćnijih nacija bilo dobro za sve, ali i koristan.

“Želimo mir u svijetu, a ne da igramo igre”, poručio je Trump.

Rusija je isključena iz G8 prije četiri godine zbog pripajanja Krima i podrške proruskim borcima u Ukrajini i od tada ta skupina novi naziv G7.

‘Odmazda će biti greška’

Trump je istovremeno oštro upozorio sve države da se ne usude krenuti u odmazdu zbog novih američkih tarifa na uvoz aluminija i čelika.

“Ako krenu s odmazdom, pogriješit će”, upozorio je Trump.

Čelnicima država G7, u kojem su SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japan, rekao je i da Sjedinjene Američke Države žele hitro odustajanje od trgovinskih praksi koje su dovele do egzodusa američkih tvrtki i radnih mjesta u druge zemlje.

Trump je prošli tjedan razljutio svoje partnere iz G7 uvođenjem tarifa na čelik i aluminij iz Kanade, Europske unije i Meksika, ali je naglasio da će ostati pri svojem sve dok SAD ne dobije “pravedan” pristup tržištima.

“Sjedinjene Američke Države drugi desetljećima i desetljećima iskorištavaju”, rekao je Trump.

Američki predsjednik je otkrio da je drugim čelnicima savjetovao da se ukinu sve trgovinske barijere, uključujući carine i subvencije.

“Ako idemo bez carina, onda idemo bez barijera i subvencija”, istaknuo je Trump.

Neuobičajena razmjena stavova

Odbacio je tvrdnje da je summit bio svadljiv, što je u suprotnosti s tvrdnjama jednog od dužnosnika G7 koji je u petak govorio o žestokoj raspravi o carinama između američkog predsjednika i njegovih kolega.

Tijekom “neuobičajene” razmjene stavova Trump je na skupu ponovio svoje nezadovoljstvo oko statusa američke trgovine, posebice u odnosu s Europskom unijom i Kanadom, otkrio je dužnosnik francuskog predsjedništva novinarima.

“Tako je započela duga litanija protuoptužbi, na trenutke ogorčenih tvrdnji da se SAD nepravedno tretira, da je trgovinski sustav posebno nepravedan prema toj državi, njezinu gospodarstvu, radnicima i srednjoj klasi”.

“Ukratko, dugačak i iskren ispad koji je bez sumnje veoma neobičan u ovim formatima”, zaključio je Francuz.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron Trumpu je odgovorio “pristojnim no strogim tonom” kako bi predstavio europsku stranu priče, a pridružio se i japanski premijer Shinzo Abe.

Izvor: Agencije