Trump optužio demokrate da su krivi za hakiranje

Donald Trump, Mike Pence, SAD
Donald Trump i Mike Pence položit će zakletvu 20. januara (AP)

Novoizabrani predsednik SAD-a Donald Trump optužio je Demokratsku stranku da je sama dozvolila hakerski napad.

“Ogromni nemar Demokratskog nacionalnog komiteta dozvolio je hakerski napad. Republikanski nacionalni komitet je imao snažnu odbranu”, naveo je Tramp na Twitteru.

Novoizabrani američki predsjednik saopćio je u petak da bilo kakvi pokušaji hakerskih napada “apsolutno nisu imali efekata” na ishod predsjedničkih izbora u SAD-u.

On je, nakon sastanka s liderima američkih obaveštajnih službi, najavio da planira imenovati tim koji će sastaviti plan za borbu protiv cyber napada u roku od 90 dana od njegove inauguracije 20. siječnja.

Prethodno su, nakon sastanka s Trampom, američki obaveštajni zvaničnici objavili novo izvešće, u kojem se navodi da je ruski predsednik Vladimir Putin izdao naređenje da se utječe na predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine. 

Američki Kongres potvrdio je glasove Elektorskog kolegija, čime je Trump i službeno postao izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Hillary Clinton dobila više glasova birača

Kongres je, također, potvrdio izbor Mikea Pencea za potpredsjednika SAD-a.

Tijekom brojanja glasova na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, demokrati su iznijeli mnoštvo primjedbi, ali one nisu prihvaćene, prenosi AP.

Time je i službeno potvrđen rezultat glasovanja 538 elektora, po kojem je Trump osvojio 304 glasa elektora, a Hillary Clinton 227, unatoč tome što je ona dobila gotovo 2,9 milijuna glasova Amerikanaca više.

Za predsjedničku pobjedu Trumpu je bilo potrebno da osvoji 270 elektorskih glasova.

Trump i Pence položit će zakletvu 20. siječnja, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije