Trump optužuje New York Times da je ‘neprijatelj naroda’

Donald Trump
Donald Trump je optužio NYT da ga nije nazvao i pitao o optužbama o kojima je riječ u članku (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je nazvao New York Times “neprijateljem naroda”, nakon članka u kojem ga se optužuje za uplitanje u pravosuđe, a vlasnik dnevnog lista je brzo reagirao i tu izjavu nazvao “opasnom”.

“Informacije New York Timesa su lažne”, napisao je na Twitteru američki predsjednik, prenosi Hina.

“Oni su pravi NEPRIJATELJ NARODA”, dodao je, koristeći izraz kojim je ranije već napadao nekoliko američkih medija.

Izraz ‘netačan i opasan’

Trump je govorio o novinskom članku objavljenom u utorak, u kojem se navodi niz navodnih mjera američkog predsjednika kako bi se diskreditirale sudske istrage protiv njega.

Prema pisanju New York Timesa, njujorški milijarder je tražio od svog privremenog ministra pravosuđa Matthewa Whitakera da na čelo istraga postavi tužitelja sklonog američkom predsjedniku.

Izraz “neprijatelj naroda nije samo netočan, već i opasan”, odgovorio je A.G. Sulzberger, izdavač New York Timesa, u priopćenju na internetskoj stranici lista.

“Kao što sam više puta izravno rekao predsjedniku Trumpu, postoje sve brojniji znakovi da ta zapaljiva retorika potiče prijetnje i nasilje prema novinarima u SAD-u i drugdje”, objasnio je.

Trump kaže da ga nisu pitali

A. G. Sulzberger je na to upozorio Trumpa tijekom razgovora u Bijeloj kući krajem siječnja s dvojicom novinara New York Timesa

Ne odgovorivši izravno na zabrinutosti vlasnika lista, Trump je samo rekao da “misli da je loše za jednu zemlju da informacije nisu vjeran odraz stvarnosti” i požalio se da je on žrtva te pojave.

U srijedu je Trump također optužio NYT da ga nije nazvao ni pitao o optužbama za uplitanje o kojima je riječ u članku, što je odbacila jedna od autorica teksta Maggie Haberman.

Izvor: Agencije