Trump osudio trgovinu Kine sa Sjevernom Korejom

Trgovina između Kine i Sjeverne Koreje porasla je gotovo 40 posto u prvom kvartalu, tvrdi Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump osudio je trgovinu Kine sa Sjevernom Korejom i izrazio sumnju u to da li Peking radi sa Washingtonom u borbi protiv nuklearne prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja.

“Trgovina između Kine i Sjeverne Koreje porasla je skoro 40 posto u prvom kvartalu. Toliko o tome da Kina radi s nama, ali morali smo da pokušamo!”, naveo je Trump na svom nalogu na Twitteru, prenio je Reuters.

Sjeverna Koreja testirala je u utorak interkontinentalnu balističku raketu, prenosi Tanjug.

Sjedinjene Američke Države su jučer zatražile hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je testirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu, saopćila je misija SAD-a u UN-u, a očekuje se da će sastanak biti održan danas.

Razvoj nuklearnog oružja

Vlasti Sjeverne Koreje poručile su ranije Sjedinjenim Američkim Državama i ostatku međunarodne zajednice da će nastaviti svoj plan razvoja nuklearnog oružja, bez obzira na izolaciju i sankcije koje im se nameću.

Stalni izaslanik Sjeverne Koreje u Ujedinjenim narodima Kim In-ryong obratio se učesnicima na ranije održanom zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a i poručio da će zvanični Pjongjang nastaviti jačanje nuklearnog fronta ne osvrćući se na pritiske, sankcije, niti eventualne vojne napade drugih zemalja, javlja Anadolija.

Podsjetivši da neprijateljstvo između SAD-a i Sjeverne Koreje traje već pet decenija, Kim je kazao da su SAD i Južna Koreja aprilskim i majskim “agresorskim vojnim manevrima” više nego ikada ranije svijet približili nuklearnom ratu.

Kim je također optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovu administraciju da prema Sjevernoj Koreji vode politiku neviđenog neprijateljstva.

Izvor: Agencije