Trump ponovo otvorio polemiku s Kinom

Donald Trump
Trump je kritikovao trgovinsku i vojnu politiku Pekinga (AP)

Donald Trump nastavlja potragu za budućim šefom svoje diplomatije, ali u međuvremenu je na Twitteru ponovio svoje sarkastične komentare o jednoj od najvećih svjetskih sila – Kini.

Izabrani američki predsjednik ponovo je pokazao da slabo mari za uobičajenu diplomatsku praksu kritikujući na društvenoj mreži Twitter trgovinsku i vojnu politiku Pekinga.

“Je li nas Kina pitala da li je u redu devalvirati valutu (što našim firmama otežava kompetitivnost), nametnuti velik porez na naše proizvode uvezene u njihovu zemlju (SAD ih ne oporezuje) ili izgraditi prostrani vojni kompleks u Južnokineskom moru? Ne vjerujem!”, može se pročitati u dva tweeta američkog predsjednika.

Donald Trump već je u petak izazvao kritike Kine pristajući primiti telefonski poziv tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen, prekidajući 40 godina američke vanjske politike. Sjedinjene Države službeno priznaju samo jednu Kinu, onu iz Pekinga.

Trumpov potpredsjednik Mike Pence umanjio je važnost tog telefonskog razgovora ustvrdivši da je riječ o kurtoaznom pozivu u kojem je tajvanska predsjednica čestitala Trumpu na izboru za američkog predsjednika.

Službeni Peking, koji Tajvan smatra “odbjeglom kineskom pokrajinom”, osudio je sporni telefonski razgovor ocijenivši da je riječ o “manevru koji je smislio Tajvan” i koji neće omesti međunarodni konsenzus oko “jedinstvene Kine”.

Potraga za budućim sekretarom

“To je tek nizak manevar Tajvana, to jednostavno ne može promijeniti okvir jedinstvene Kine, koji je već prihvatila međunarodna zajednica”, rekao je šef kineske diplomatije Wang Yi.

Telefonski razgovor Trumpa i tajvanske predsjednice potpuno je cenzuriran u subotu u kineskim državnim medijima, koji su se radije osvrnuli na posjetu Pekingu nekadašnjeg američkog državnog sekretara Henryja Kissingera, “starog prijatelja Kine”, koji je nedavno dijelio savjete Trumpu. 

U svakom slučaju, iako Donald Trump može iznenaditi i iznervirati, nema problema u pronalaženju američkih uglednika željnih da mu pomognu, izjavila je njegova savjetnica Kellyanne Conway. “Proširio je svoju potragu za budućim državnim sekretarom”, kazala je Conway.

Nije spominjala imena, ali američka štampa navela je Jona Huntsmana, bivšeg guvernera Utaha i ambasadora u Kini od 2009. do 2011. godine. Ime Rexa Tillersona, sadašnjeg vlasnika najveće naftne firme na svijetu ExxonMobil, također se spominje.

Pet već poznatih pretendenata, čija je imena u nedjelju potvrdio budući potpredsjednik Pence, nekadašnji su zvaničnici: njujorški gradonačelnik Rudy Giuliani, kandidat za predsjednika Mitt Romney, direktor CIA-e general David Petraeus, ambasador pri UN-u John Bolton i senator Bob Corker.

Izvor: Agencije