Trump poručio Modiju: Brzo riješiti prijetnju Sjeverne Koreje

Trump i Modi se ne slažu oko klimatskih promjena (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump zahvalio se indijskom premijeru Narendri Modiju jer se njegova zemlja pridružila novim sankcijama Pjongjangu i pozvao na brzo rješavanje prijetnji koje predstavlja nuklearni i balistički program Sjeverne Koreje.

Trump je nakon prvih razgovora sa Modijem, ocijenio kako odnosi Washingtona i New Delhija “nikad nisu bili jači”.

“Sjevernokorejski režim izaziva ogromne probleme i to je nešto što se mora riješiti,” rekao je Trump nakon razgovora u Bijeloj kući dodavši kako je zaustavljanje programa naoružanja Pjongjanga vanjskopolitički prioritet SAD-a.

Trump je pozdravio i obećanja bliske vojne suradnje između Indije i Sjedinjenih Država, posebice u borbi protiv Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL).

“Obje naše nacije su pogođene zlim terorizmom”, rekao je Trump naglasivši: “Uništit ćemo radikalni islamski terorizam.” 

Trump i Modi obećali su kako će zajedno raditi na jačanju njihovih ekonomija, unatoč preostalim sporovima oko trgovine, imigracije i politike promjene klime.

Neslaganje oko klimatskih promjena

Modi je rekao da povećana indijska trgovina ne predstavlja ekonomsku prijetnju Sjedinjenim Državama poručivši kako će tražiti “pravedan i recipročan” trgovinski odnos sa SAD-om.

Dvojica čelnika sastala su se u vrijeme kada Trumpova administracija nastoji ograničiti ili čak zaustaviti izdavanje viza koje omogućuju stranim radnicima s posebnim vještinama zaposlenje u SAD-u. Te vize godišnje donose gotovo 100.000 zaposlenika Sjedinjenim Državama, od kojih je većina u visokotehnološkim inženjerskim poslovima.

Trump i Modi također se ne slažu oko klimatskih promjena. Indija je podržala sporazum o izmjeni klime u Parizu kako bi smanjila emisije stakleničkih plinova, dok je Trump povukao SAD iz sporazuma iz Pariza.

Trump se osvrnuo i na činjenicu da on i Modi imaju više od 30 miliona sljedbenika na Twitteru.

“Premijer Modi i ja smo svjetski čelnici u društvenim medijima”, rekao je Trump.

Izvor: Agencije