Trump postrožio uslove za traženje azila za ilegalne migrante

Naš sistem azila se urušava zbog prevelikog broja neopravdanih zahtjeva za azil koje podnose stranci, tvrdi Donald Trump (EPA)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa je postrožila uvjete za traženje azila za migrante, zabranivši podnošenje zahtjeva osobama koje su ilegalno prešle granicu s Meksikom.

“Naš sistem azila se urušava zbog prevelikog broja neopravdanih zahtjeva za azil koje podnose stranci, što previše opterećuje naše kapacitete i sprečava nas da brzo odobrimo azil onima koji to doista zaslužuju”, saopćilo je američko Ministarstvo unutrašnje sigurnosti.

Ova odluka konkretno znači da migranti koji na američku teritoriju nisu ušli na službenom graničnom prijelazu neće moći podnijeti zahtjev za azil.

“Po našim zakonima o imigraciji, predsjednik ima punu ovlast da prekine ili ograniči ulazak stranaca u SAD ako misli da je to od nacionalnog interesa”, dodaje se u saopćenju.

Prijeti pravna bitka

Ova odluka mogla bi potaknuti pravnu bitku.

Moćna organizacija za zaštitu građanskih sloboda ACLU odmah je reagirala.

“Američki zakon dopušta pojedincima da zatraže azil, bilo da su ušli na graničnom prijelazu ili ne”, oglasio se saopćenjem Omar Jadwat, čelnik te organizacije.

“Nezakonito je zaobići to načelo putem agencije ili izvršnom naredbom”, ocijenio je on.

Predsjednik Trump je prošle sedmice, prije izbora za Kongres na polovini mandata, najavio da će potpisati izvršnu naredbu o tom pitanju.

Izvor: Agencije