Trump potpisao izvršnu naredbu o gradnji zida duž granice s Meksikom

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu naredbu kojom se naređuje gradnja zida duž granice Sjedinjenih Američkih Država i Meksika te naredio da će se kažnjavati američki gradovi koji štite nezakonite migrante.

Ovim potezom brzo provodi planove za borbu protiv imigracije i jačanje državne sigurnosti.

Naredbom će se omogućiti gradnja “velike fizičke barijere na južnoj granici”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

Tim mjerama također će se osigurati dodatni resursi za pogranične agente, povećati prostori za pritvor ilegalnih migranta te osigurati deportacija ljudi.

Očekuje se da republikanski predsjednik narednih dana poduzme korake za ograničavanje legalne imigracije, uključujući izvršne naredbe kojima se ograničava broj izbjeglica i blokira izdavanje viza ljudima iz nekoliko muslimanskih zemalja sa Bliskog istoka i iz Sjeverne Afrike, poput Sirije, Sudana, Somalije, Iraka, Irana, Libije i Jemena.

Trumpove naredbe

Trump je potpisao dvije izvršne naredbe tokom posjete Ministarstvu domovinske sigurnosti u srijedu.

Prva je bila o gradnji zida duž gotovo 3.200 kilometara duge granice između SAD-a i Meksika, a druga je da se smanji novac za gradove i države “utočišta”, kojima često upravljaju demokrati, a koji pružaju utočište nezakonitim migrantima.

Izvor: Agencije