Trump potpisao nove sankcije Rusiji

Da će Trump potpisati zakon o novim sankcijama protiv Rusije, najavio je i Pence tokom posjete Gruziji (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon kojim se uvode nove sankcije Rusiji, potvrđeno je iz Bijele kuće.

Trumpov potpis ne mijenja ništa “de facto”, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Kakve mjere odmazde? Ovo nije ništa novo, mjere odmazde su već preduzete”, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara o koracima koje bi Rusija napravila u znak odmazde.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio da su nove američke sankcije Rusiji uzele u obzir zabrinutost Evropske unije, ali da je Unija spremna reagirati u roku od nekoliko dana ako primijenjene mjere budu naškodile njenim ekonomskim interesima, prenosi Tanjug.

Juncker je također rekao za njemački radio da je od ključnog značaja koordinirati sa SAD-om kako bi se osiguralo da sankcije protiv Rusije zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi budu efikasne, prenosi Reuters.

“Mi smo spremni i moramo odbraniti naše ekonomske interese u odnosu na SAD i to ćemo i učiniti”, dodao je Juncker, saopćila je njegova press služba.

Paket sankcija

Prethodno je paket snažnih financijskih sankcija protiv Rusije usvojio američki Kongres velikom većinom.

Službena Moskva na sankcije je odgovorila umanjenjem broja američkih diplomata u Rusiji.

Iz Kremlja je poručeno da će odgovoriti na nove sankcije, a razvoj situacije smatraju ozbiljnim ugrožavanjem normalizacije odnosa koja se očekivala otkako je Trump izabran za predsjednika.

Analitičari smatraju da je gotovo jednoglasna odluka zvaničnika o novim sankcijama Rusiji prisilila Trumpa da izabere između zauzimanja čvrstog stajališta prema Moskvi, čime bi nestale njegove nade da će poboljšati odnose s Rusijom, i veta na zakon dok traju istrage o mogućem dosluhu njegove kampanje i Rusije.

Potpisujući zakon, Trump ne može ublažiti sankcije protiv Rusije bez dozvole Kongresa.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova žalilo se na sve jače proturusko raspoloženje u SAD-u optužujući “poznate krugove” da traže “otvoreni sukob”.

Izvor: Agencije