Trump potpisao odluku koja migrantima ograničava azil

Trump je kazao da će migrantima ipak biti dozvoljena određena zaštita, ali nije objasnio o čemu je tačno riječ (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak odluku prema kojem se migrantima koji ilegalno pređu granicu između SAD-a i Meksika, oduzima mogućnost traženja azila u Sjedinjenim Državana, javlja Anadolija.

Ova odluka je uslijedila kao reakcija na karavane migranata koji su krenuli sjeverno prema južnoj granici SAD-a, a koji su planirali tražiti azil nakon što stignu na američko tlo.

Ova odluka se odnosi na bilo kojeg migranta koji ilegalno ulazi u tu zemlju.

Američke vlasti su na granicu već poslale oko 7.000 vojnika kako bi poduzeli potrebne mjere radi veće sigurnosti južne granice.

“Stalna i prijeteća masovna migracija stranaca bez osnova za prijem u SAD preko naše južne granice dovela je do krize i ugrozila integritet naših granica”, naveo je Trump u proglasu.

Najveći od karavana koji se kreću prema SAD-u broji oko 5.000 ljudi, a ostali se sastoje od manjih grupa.

Trump je istakao da je potpisao ovu odluku da bi “uputio ove strance na granične prijelaze” umjesto da pokušaju ući u zemlju izvan ovih prelaza preko granice u dužini od oko 3.200 kilometara.

“Ulazak velikog broja stranaca u SAD ilegalnim putem između graničnih prijelaza na južnoj granici je protivno našem nacionalnom interesu”, dodao je Trump.

Odluka će trajati 90 dana nakon čega državni sekretar, državni tužilac i ministar za unutrašnju sigurnost mogu predložiti produženje.

Iako migranti koji u SAD uđu ilegalno neće dobiti azil, Trump je kazao da će im ipak biti dozvoljena određena zaštita, ali nije objasnio o čemu je tačno riječ.

Izvor: Agencije