Trump potvrdio glasove za kandidaturu

Donald Trump će zvanično biti imenovan kandidatom republikanaca u julu (Reuters)

Donald Trump je izjavio u četvrtak navečer kako je osigurao podršku dovoljnog broja delegata kako bi postao republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, prešavši potrebni prag od 1.237 glasova, javljaju agencije.

Trump je kazao kako su tome konačno doprinijeli glasači u Sjevernoj Dakoti, prenosi AFP.

To je rekao na konferenciji za novinare u gradu Bismacrk, stojeći na bini sa 15 do tada neopredijeljenih delegata koji su svoju podršku ipak dali njemu.

“Zaista sam počastvovan”, kazao je Trump.

Republikanska stranka neće zvanično objaviti svoje rezultate do nacionalne konvencije u julu, navodi AFP.

Prethodno je i agencija AP objavila, na osnovu prebrojavanja koje su sami izvršili, kako je Trump osvojio dovoljan broj delegata za nominaciju Republikanske stranke za predsjednika SAD-a.

Sanders se ne povlači

Trump, jedini preostali pretendent u trci za nominaciju poslije odustajanja ostalih pretendenata, zvanično će biti imenovan kandidatom republikanaca na ključnoj stranačkoj konvenciji u Clevelandu u julu, navodi AP.

Demokratski pretendent za predsjedničkog kandidata Bernie Sanders rekao je u četvrtak navečer kako prihvata rezultate primarnih izbora u Kentuckyju, čime je njegova rivalka Hillary Clinton ostvarila još jednu pobjedu.

Rezultati glasanja od 17. maja u Kentuckyju, gdje su glasovi ponovo brojani na zahtjev Sandersa, pokazali su ponovo isti ishod, pri čemu su oboje kandidata dobili isti broj delegata – 27, a Hillary Clinton naknadno još jedan glas, prenosi AP.

Hillary Clinton sada ima prednost nad Sandersom od ukupno 272 stranačka glasa, ali on je izjavio kako se ne namjerava povući iz stranačke predizborne trke.

Izvor: Agencije