Trump: Pozabavit ću se Sjevernom Korejom

Pentagon tvrdi da je SAD sposoban odbraniti se od sjevernokorejskog napada balističkom raketom (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je da će se pozabaviti Sjevernom Korejom nakon što je ta zemlja objavila da je uspješno izvršila probno ispaljivanje novog tipa balističke rakete.

“Sjeverna Koreja očito je veliki, veliki problem i mi ćemo se time veoma snažno pozabaviti”, rekao je Trump tokom zajedničke konferencije za novinare s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, prenosi Reuters.

Agencija navodi da američki predsjednik nije iznio detalje toga kako će odgovoriti na akcije Sjeverne Koreje.

U međuvremenu je i Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno osudilo Sjevernu Koreju zbog testiranja balističkog projektila i zaprijetilo da će “poduzeti nove značajne mjere” protiv sjevernokorejskog režima.

Petnaest članica Vijeća, uključujući Kinu, glavnu saveznicu Sjeverne Koreje, prihvatilo je tekst koji je predložio SAD, a u kojem se upozorava da je testiranje projektila “teška povreda” rezolucija UN-a.

“Vrijeme je da Sjeverna Koreja položi račune, ne riječima nego djelima”, poručili su.

Vijeće sigurnosti hitno se sastalo na zahtjev SAD-a, Japana i Južne Koreje dan nakon što je Sjeverna Koreja testirala balistički projektil kako bi, kako smatra Seul, testirala reakciju novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Rezolucije UN-a zabranjuju Pjongjangu bilo kakve nuklearne ili balističke programe. Od 2006. godine, kada je izvršila prvu nuklearnu probu, Sjevernoj Koreji nametnuto je šest krugova sankcija, no to je nije uvjerilo da odustane od svojih vojnih ambicija.

Opasnost po SAD

Pentagon je nešto ranije objavio da su Sjedinjene Američke Države sposobne odbraniti se od sjevernokorejskog napada balističkom raketom i snažno osudio posljednju raketnu probu koju je izvršio Pjongjang.

Glasnogovornik Pentagona kapetan Jeff Davis izjavio je da je posvećenost SAD-a zaštiti američke teritorije i saveznika, poput Japana i Južne Koreje, “željezno čvrsta”, prenosi Reuters.

On je kazao novinarima da su sjevernokorejski “nezakoniti programi naoružanja” jasna i velika opasnost po nacionalnu sigurnost, prenosi Tanjug.

“Mi smo sposobni odbraniti se od sjevernokorejskog napada balističkom raketom i poduzet ćemo sve neophodne mjere za odvraćanje i svladavanje prijetnji našim i savezničkim teritorijama i građanima”, naveo je Davis.

Sjeverna Koreja potvrdila je u nedjelju da je uspješno testirala lansiranje novog tipa balističke rakete srednjeg do dugog dometa.

Vojni izvori Južne Koreje naveli su da je raketa dostigla visinu od 550 kilometara i da je pala u more nakon što je prešla razdaljinu od 500 kilometara. Pentagon je priopćio da nije riječ o interkontinentalnoj balističkoj raketi.

Izvor: Agencije