Trump pozvao Abbasa da posjeti Bijelu kuću

Netanyahu i Trump razgovarali su telefonski najmanje dva puta od 20. januara, a izraelski premijer posjetio je Washington prošlog mjeseca (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da uskoro posjeti Bijelu kuću, saopćio je Abbasov glasnogovornik Nabil Abu Rdainah.

Dvojica lidera razgovarala su telefonom, prenio je Reuters. 

“Predsjednik Trump uputio je zvanični poziv predsjedniku Abbasu da uskoro posjeti Bijelu kuću kako bi raspravljali o načinima da se ponovo pokrene politički proces, naglašavajući da je on za mirni proces koji će voditi ka stvarnom miru između Palestinaca i Izraelaca”, rekao je Rdainah.

Palestinci su zabrinuti zbog pristupa Washingtona u korist izraelskog premijera Benjamina Netanyahua otkad je Trump preuzeo vlast, navode agencije.

Netanyahu i Trump razgovarali su telefonski najmanje dva puta od 20. januara, a izraelski premijer posjetio je Washington prošlog mjeseca. 

‘Potreba za dvodržavnim rješenjem’

Palestinski zvaničnici navode da će Abbas tokom posjete izraziti zabrinutost zbog izraelske izgradnje naselja na okupiranoj teritoriji te naglasiti potrebu za dvodržavnim rješenjem. 

“Predsjednik Abbas istakao je posvećenost miru kao strateškom izboru da se uspostavi palestinska država uz državu Izrael”, rekao je Abu Rdainah, prenose palestinske agencije. 

Tokom posjete Netanyahua SAD-u Trump je izjavio kako će podržati rješenje za izraelsko-palestinski konflikt koje odaberu i Izraelci i Palestinci te ponovio kako bi volio da Ambasada SAD-a u Izraelu bude prebačena iz Tel Aviva u Jerusalem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s izraelskim premijerom u Washingtonu Trump je rekao: “Gledam u dvije države i jednu državu i bit ću sretan s onim [rješenjem] koje se sviđa objema stranama. Neko vrijeme mislio sam da je rješenje sa dvije države jednostavnije, ali kad su Izrael i Palestinci sretni, i ja sam sretan.”

Rješenje sa dvije države, prema kojem Izrael i Palestina postoje kao dvije susjedne države, bilo je osnova američke vanjske politike u protekle dvije decenije.

Izvor: Agencije