Trump predložio zeta za savjetnika

Poput Trumpa, Kushner je također njujorški poduzetnik na tržištu nekretnina i s razgranatom mrežom poslovnih odnosa (AP)

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump imenovat će svog zeta Jareda Kushnera na položaj višeg savjetnika, objavili su mediji, upozoravajući da bi se to moglo pokazati upitnim izborom zbog mogućih optužbi za nepotizam.

Takva je najava došla uoči početka rasprave u Kongresu o Trumpovim nominacijama za članove kabineta.

Imenovanje Kushnera nije neočekivano, ali nije se znalo koju će službenu ulogu dobiti, podsjećaju agencije.

Trump je, pak, poručio kako je “ponosan što će imati Kushnera na jednoj od vodećih uloga u kabinetu”.

“On će biti neprocjenjiv član tima koji sam formirao kako bih proveo ambiciozan plan, stavljajući američki narod na prvo mjesto”, rekao je Trump.

Sumnje u nepotizam

Poput Trumpa, Kushner je također njujorški poduzetnik na tržištu nekretnina i s razgranatom mrežom poslovnih odnosa, što bi moglo predstavljati potencijalni sukob interesa.

Kushner, koji se 2009. godine oženio najstarijom Trumpovom kćeri Ivankom, pomogao je republikanskoj pobjedi Trumpa nad demokratkinjom Hillary Clinton na predsjedničkim izborima 8. studenoga.

Također predvodi obiteljsku građevinsku tvrtku Kushner Companies. Taj 35-godišnjak je i izdavač tjednika New York Observer kojeg je stekao kao 25-godišnjak.

Za sada nije jasno kako će na to imenovanje utjecati savezni zakon protiv nepotizma koji predsjedniku zabranjuje zapošljavanje članova obitelji u njegovoj administraciji.

Ipak, američki mediji podsjećaju kako imenovanje članova rodbine za suradnike u Bijeloj kući nije novost. Prije usvajanja zakona o nepotizmu, američki predsjednik John F. Kennedy imenovao je brata Roberta na dužnost državnog odvjetnika.

Demokrate traže provjeru svakog kandidata

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer danas je izrazio protivljenje prijedlogu da se ovaj tjedan raspravlja o sedam osoba koje je Trump predložio za svoj kabinet.

“Nagurati sva ta saslušanja u jedan ili dva dana, tjerati članove da trče od jednog do drugog odbora, nema smisla. Jedino što je pošteno jest da svaki od imenovanih bude podvrgnut temeljitoj provjeri”, kazao je Schumer.

Spomenuti Kushner trebao bi se priključiti Trumpovim suradnicima Reinceu Priebusu i Steveu Bannonu u provedbi domaće i vanjske politike.

I ostali kandidati za Trumpov tim trebali bi se od danas početi pojavljivati pred senatorima.

Lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell poručio je demokratskim zakonodavcima da “odrastu” i ne blokiraju potvrde nominacija za Trumpov kabinet. 

Neki od onih koje je Trump nominirao za položaje u svojoj administraciji posjeduju ogroman financijski kapital, a demokrati ističu da nisu prošli sve provjere.

Podsjećanje na Obamine nominacije

McConnell je optužio demokrate da su ljuti zbog poraza na predsjedničkim izborima i podsjetio da su republikanci vrlo brzo potvrdili mnoge, koje je predsjednik Barack Obama nominirao 2009. godine, iako su – kako se izrazio – bili “vrlo liberalni”.

Međutim, demokrate nisu jedini koje su zabrinute zbog nedovoljno objavljenih podataka o nekim Trumpovim kandidatima. 

Neovisni i nestranački Ured za vladinu etiku poslao je pismo demokratskim liderima prošlog tjedna u kojem navodi kako svi oni kojima je zakazana rasprava nisu prošli obavezni proces etičke analize ili predali inicijalni nacrt izvještaja o svojim financijama.

Izvor: Agencije