Trump prodaje avione Nigeriji za borbu protiv Boko Harama

Nigerijske zračne snage optuživane su za bombardiranje civilnih ciljeva najmanje tri puta tokom prethodnih godina (Arhiva)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa započet će proces prodaje visokotehnoloških letjelica Nigeriji za njenu kampanju borbe protiv pripadnika oružane grupe Boko Haram, navode američki zvaničnici.

Očekuje se da će Kongres dobiti službeno obavještenje u sljedećih nekoliko sedmica, čime će započeti implementaciju dogovora s Nigerijom koji je administracija planirala odobriti na samom kraju predsjedničkog mandata Baracka Obame.

“Po tom dogovoru, Nigerija će za gotovo 600 miliona američkih dolara kupiti do 12 letjelica Embraer A-29 Super Tucano sa sofisticiranom opremom za navođenje“, kazao je jedan zvaničnik.

Bombardiranje civilnih ciljeva

Ti zvaničnici nisu bili ovlašteni da javno govore o uslovima prodaje, te su zatražili da ostanu anonimni kako bi govorili o internim diplomatskim razgovorima.

Nigerijske zračne snage optuživane su za bombardiranje civilnih ciljeva najmanje tri puta tokom prethodnih godina.

U najtežem incidentu, borbeni avion je 17. januara više puta bombardirao kamp u Rannu u blizini granice s Kamerunom, gdje su se nalazili civili koji su pobjegli od Boko Harama. Prema službenim i lokalnim statistikama, između 100 i 236 civila i humanitarnih radnika je poginulo.

Taj incident desio se na dan kada je Obamina administracija planirala službeno obavijestiti Kongres da će pokrenuti prodaju.

Umjesto toga, prodaja je stavljena na čekanje, a nekoliko dana poslije, Trump je preuzeo dužnost.

Izvor: Agencije