Trump propustio rok za izvještaj o ubistvu Khashoggija

Khashoggi, kolumnista Washington Posta poznat po kritičkom pisanju o saudijskoj vladi, ubijen je 2. oktobra 2018. (AP)

Američki predsjednik Donald Trump odbio je ispoštovati rok postavljen za petak da izvijesti Senat o tome vjeruje li Bijela kuća da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman, poznat i kao MBS, naručio ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Viši vladin zvaničnik rekao je američkim medijima kako predsjednik zadržava svoje diskreciono pravo da odbije djelovati na zahtjeve kongresnog komiteta.

Khashoggi, kolumnista The Washington Posta poznat po kritičkom pisanju o saudijskoj vladi, ubijen je 2. oktobra 2018. nakon u ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu.

Tijelo mu je raskomadano i još nije pronađeno.

U početku je Saudijska Arabija, inače američki saveznik, poricala bilo kakvu uključenost u ubistvo. Ali nakon niza kontradiktornih izjava, Kraljevstvo je priznalo da je tim saudijskih agenata ubio novinara unutar konzulata.

Rok od 120 dana

U Izvještaju CIA-e zaključeno je da je MBS naručio ubistvo, nalaz koji prijestolonasljednik poriče.

Nakon ubistva slijedile su sedmice bijesa sa političara sa Zapada koji su tražili da se Saudijska Arabija proglasi odgovornom za ubistva.

Dvostranačka grupa američkih senatora pokrenula je 10. oktobra globalni Zakon Magnitsky, prema kojem je predsjednik dužan istražiti i utvrditi da li je stranac odgovoran za ubistvo Khashoggija, u roku od 120 dana. Bijela kuća imala je do petka da preda izvještaj.

„Predsjednik Trump uporno je inzistirao da je američko-saudijski odnos važniji od utvrđivanja odgovornosti za ubistvo,“ izvijestio je reporter Al Jazeere Mike Hanna iz Washingtona.

Poduhvat ‘odmetnika’

Odluka Bijele kuće dolazi sam dan nakon što je The New York Times otkrio kako je MBS jednom od svojih glavnih pomoćnika u razgovoru 2017. rekao kako bi upotrijebio „metak“ na Jamalu Khashoggiju, prema presretnutom razgovoru američkih obavještajnih službi.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir odbio je izvještaj kao i mogućnost da je MBS, nezvanični vladar Saudijske Arabije, imao ikakvu ulogu u ubistvu Khashoggija.

„Znamo da da prijestolonasljenik ovo nije naručio. Znamo da je ovo bio poduhvat odmetnik,“ rekao je Al Jubeir, ponavljajući teoriju koju je ranije navodio i Trump.

Izvor: Al Jazeera