Trump protiv zajedničke izjave G7, izvrijeđao Trudeaua

Američki predsjednik Donald Trump namjerava povući potporu zajedničkoj izjavi G7 te je ponovno zaprijetio uvođenjem novih carina za uvoz automobila, čime je signalizirao mogućnost novog pogoršanja trgovinskih odnosa među najrazvijenijim državama svijeta, javlja Reuters.

“Zatražio sam od američkih zastupnika da ne podrže izjavu koju je donijela skupina G7”, objavio je Trump na Twitteru, napuštajući Kanadu gdje se protekla dva dana održavao sastanak na vrhu čelnika sedam najrazvijenijih država svijeta koji su se složili oko borbe protiv protekcionizma.

Trump je objasnio da su ga na takvu odluku potaknule najave kanadskog premijera Justina Trudeaua o tom da će Kanada odgovoriti protumjerama na američke carine na uzvoz čelika i aluminija.

Trump je na Twitteru napisao da su ga isprovocirale Trudeauove izjave o tome da su američke carine neka vrsta uvrede Kanađanima koji “neće dopustiti da ih se tlači”.

“Vrlo nepošteno i slabo. Naše su carine odgovor na kanadske namete od 270 posto na američke mliječne proizvode”, ustvrdio je Trump.

Trump optužio Trudeaua da laže

Još je napisao za Trudeaua da je izveo “napad bez presedana na nekog lidera zemlje koja je susjed ili saveznik SAD-a”.

AP prenosi i da je Trump optužio Trudeaua da je davao “lažne izjave” nakon što je šef Bijele kuće napustio summit.

Iz ureda kanadskog premijera odmah su reagirali priopćenjem u kojem ističu da su usredotočeni na sve što je postignuto na sastanku.

Premijer Trudeau na zatvaranju sastanka na vrhu nije rekao ništa novo što već nije bilo rečeno – kako javno, tako u njegovim izravnim razgovorima s američkim predsjednikom, navodi se u priopćenju.

Trudeau je nakon summita rekao kako je Trumpu ponovio da će američke tarife nanijeti štetu industrijama i radnicima obe države i naveo da ne bi “uživao” u uvođenju mjera odmazde, ali da ne bi u tome ni oklijevao.

“Uvijek ću štititi kanadske radnike i kanadske interese. Mi Kanađani smo učtivi, mi smo razumni, ali nećemo dozvoliti da se s nama poigravaju”, poručio je Trudeau.

Trudeau odbio komentirati Trumpove objave

Novinari su i samog Trudeaua pitali za reakciju, ali je on tokom šetnje sa suprugom samo rekao da je “divna večer i sjajan vikend”.

U Quebecu je u subotu završio dvodnevni sastanak na vrhu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta čiji su se čelnici u zajedničkoj izjavi zauzeli za slobodnu i pošteniju trgovinu te borbu protiv protekcionizma.

Zajednička izjava država G7 nije obvezujući dokument i samo predstavlja političke ciljeve, a potpisale su ga, kako je izjavio kanadski premijer Justin Trudeau, sve članice (SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japana), piše Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije