Trump razriješio ministricu pravde zbog protivljenja

Državna tužiteljstva 15 saveznih država zatražila su povlačenje uredbe o imigraciji (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump razriješio je u ponedjeljak privremenu ministricu pravde Sally Yates zato što se usprotivila odluci Bijele kuće i rekla da Ministarstvo pravde neće braniti njegovu novu uredbu o ograničenju ulaska u SAD državljanima sedam država s muslimanskom većinom.

Bijela kuća objavila je na Twitteru da će državni tužitelj Virginije Dana Boente zamijeniti Yates, koju je bivši predsjednik Obama imenovao privremenom ministricom.

Yates je u ponedjeljak saopćila da advokati Ministarstva pravde neće na sudu braniti Trumpovu uredbu za suzbijanje imigracije, kojom se ograničava ulazak izbjeglica u SAD. Istakla je da ne vjeruje da je branjenje te uredbe “u skladu s obavezom Ministarstva da uvijek traži pravdu i zauzima se za ono što je pravedno”.

Trump tvrdi da je njegova uredba potrebna da bi se Amerika zaštitila od terorističkih napada, no kritičari upozoravaju da ona nepravedno izdvaja muslimane i narušava ugled Amerike kao zemlje u koju su imigranti dobro došli.

Yates je za nekoliko dana na čelu Ministarstva pravosuđa trebao zamijeniti republikanski senator Jeff Sessions, koga je predložio Trump i koji čeka izglasavanje u Senatu.

Bijela kuća saopćila je da je Trump djelovao u okviru svojih predsjedničkih ovlasti. “Mislim da je ovo još jedan dokaz politiziranosti našeg pravosudnog sistema”, rekao je Stephen Miller, Trumpov politički savjetnik u intervjuu za MSNBC, prenosi agencija Hina.

U američkoj historiji bilo je tek nekoliko slučajeva kad su se najviši dužnosnici Ministarstva pravde usprotivili Bijeloj kući. Najpoznatiji je primjer iz 1973, kad je ministar pravde Elliot Richardson dao ostavku radije nego da se pokori odluci predsjednika Richarda Nixona da otpusti istražitelja koji je istraživao slučaj “Watergate”.

Tužbe protiv Trumpa 

U međuvremenu, državni tužitelj američke države Washington Bob Ferguson najavio je da će tužiti Donalda Trumpa zbog izvršne uredbe o imigraciji, prenosi AP.

Ferguson je prvi državni tužitelj koji je najavio zakonski postupak protiv Trumpove administracije zbog jedne od njenih odluka, navodi agencija.

Ferguson je bio među 16 državnih tužitelja koji su u ponedjeljak ocijenili da je Trumpova odluka “neamerička i nezakonita”.

Državna tužiteljstva 15 saveznih američkih država i Saveznog distrikta Columbije izdala su zajedničko saopćenje u kojem su istakla da je izvršna uredba o imigraciji predsjednika Donalda Trumpa neustavna i traže njeno povlačenje, prenosi AP.

Pravnoj borbi pridružila se i jedna američka muslimanska grupa za ljudska prava.

Vijeće za Američko-islamske odnose podnijelo je u ponedjeljak tužbu federalnom sudu u Alexandriji (Virginia) zato što smatra da je uredba o imigraciji prvi korak ka ispunjenju Trumpovog predizbornog obećanja da će “totalno ukinuti ulazak muslimana u SAD”.

 Izvor: Agencije