Trump: Sa Xi Jinpingom zajedno na rješenju za ZTE

Američka administracija optužuje ZTE da nije poštovala trgovinski embargo (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da s kineskim kolegom Xi Jinpingom radi na rješenju koje će golemoj kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji ZTE-u koja je pod američkim sankcijama, omogućiti “brz nastavak poslovanja”.

“(Američko) Ministarstvo trgovine dobilo je naredbu da to omogući!”, objavio je na Twitteru američki predsjednik u vezi s rješenjem za ZTE čije je poslovanje ozbiljno narušila odluka koju je Trumpova administracija donijela sredinom aprila o sedmogodišnjoj zabrani izvoza američkih dijelova toj telekomunikacijskoj kompaniji.

Čini se da je američki predsjednik ovime najavio otvaranje u vezi s pitanjem ZTE-a ocijenivši da je zbog te krize “izgubljeno previše radnih mjesta u Kini”.

Trgovinski embargo

U srijedu je ZTE koji je 2017. ostvario promet od 108 milijarda dolara, objavio da je “prekinuo glavnu djelatnost” nakon američke odluke koja ugrožava i sam opstanak kompanije.

ZTE, najveća tvrtka za razvoj infrastrukture 5G (superbrzi mobilni internet) u Kini, s više od 74.000 zaposlenih, veoma je ovisna o elektroničkim dijelovima koje kupuje u SAD-u.

Američka administracija optužuje ZTE da nije poštovala trgovinski embargo, zbog čega su joj uvedene sankcije.

Slučaj ZTE se događa dok vlada napetost između SAD-a i Kine i prijeti trgovinski rat dviju zemalja zbog mogućih američkih carina, dok je SAD nezadovoljan prije svega zbog izdašnih subvencija kineske države strateškim sektorima.

Izvor: Agencije