Trump: SAD spreman ako zatreba

Trump je pozdravio to što je Peking pomogao SAD-u (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump poručio je da su Sjedinjene Američke Države “u potpunosti spremne” odgovoriti na prijetnje Pjongjanga, a istovremeno je istakao svoje “izuzetne odnose” s predsjednikom Kine.

“Toliko smo spremni da ne biste vjerovali. Bili biste šokirani kad biste vidjeli koliko smo spremni ako zatreba”, rekao je Trump u programu Fox Newsa, govoreći o tenzijama sa Sjevernom Korejom, koje su pojačane zbog nuklearnog programa Pjongjanga, prenosi AFP.

“Bi li bilo dobro ne uraditi to? Odgovor je ‘da’. Hoće li se to dogoditi? Ko zna”, rekao je američki predsjednik, očito govoreći o potencijalnom sukobu, navodi francuska agencija.

U odgovoru na pitanje o američkoj politici prema Kini, dugogodišnjoj saveznici Sjeverne Koreje, Trump je pozdravio to što je Peking “pomogao” SAD-u uvodeći sankcije Pjongjangu.

Pozdrav Kini

Govoreći o kineskom predsjedniku Xi Jinpingu, Trump je rekao: “On se zalaže za Kinu. A ja za SAD. Ali, mi smo u veoma dobrim, rekao bih: izuzetnim odnosima. I Kina nam zaista pomaže u vezi sa Sjevernom Korejom.”

Trump je naglasio da je Kina veoma značajna i da predsjednik Xi “ima moć učiniti nešto veoma značajno kad je riječ o Sjevernoj Koreji”.

Izvor: Agencije