Trump: Sastanak s Kimom u maju ili početkom juna

Niko ne zna šta ćeTrump poručiti Kim Jong-unu, ali i čitavom svijetu (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da se planira u maju ili početkom juna sastati s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom i poručio da se nada da će rezultat tih razgovora biti okončanje programa za razvoj nuklearnog oružja Pjongjanga.

“Sastat ćemo se s njima negdje u maju ili početkom juna, i mislim da će obje strane pokazati veliko poštovanje. Nadam se da ćemo moći postići dogovor o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. Oni su to rekli. Mi smo to rekli. Nadam se da će to biti mnogo drugačiji odnos nego što je bio mnogo, mnogo godina”, rekao je Trump obraćajući se novinarima na početku sastanka Kabineta, prenosi Reuters.

Pregovori o denuklearizaciji

Američki dužnosnici izjavili su u nedjelju kako je Sjeverna Koreja prvi put poručila SAD-u da je spremna pregovarati o denuklearizaciji Korejskog poluotoka kad se Kim sastane s Trumpom.

Američki i sjevernokorejski dužnosnici nedavno su imali tajne razgovore, na kojima je Pjongjang direktno potvrdio spremnost da održi samit bez presedana, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Do sada se Washington najviše oslanjao na uvjeravanja svog saveznika Južne Koreje u vezi s Kimovim nakanama.

Južnokorejski predstavnici prošlog mjeseca posjetili Washington kako bi prenijeli Kimov poziv na sastanak.

Izvor: Agencije