Trump saznao za Cohenove isplate nakon što su se dogodile

Michael Cohen
Michael Cohen je priznao krivicu po više tačaka optužnice, između ostalog za kršenje propisa o finansiranju izborne kampanje (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump je izjavio kako je saznao za isplatu novca dvjema ženama koje tvrde da je s njima imao aferu, a u zamjenu za šutnju, tek nakon što je njegov tadašnji odvjetnik Michael Cohen izvršio uplatu te je dodao kako je novac njegov, a ne od predsjedničke kampanje.

“Poslije sam znao”, rekao je on novinarima kada je upitan je li znao za plaćanja.

“Novac nije uzet iz kampanje, već je moj”, dodao je.

Cohen je, pri priznanju krivnje za osam optužbi, koje uključuju izbjegavanje plaćanja poreza, bankarske prijevare i kršenje pravila financiranja kampanje, rekao federalnom sudu u utorak da ga je Trump usmjeravao da dogovori isplate kako bi utjecao na predsjedničke izbore 2016. godine.

‘Novac nije bio iz kampanje’

Ta je tvrdnja u koliziji s Trumpovom izjavom.

“Moje prvo pitanje, kada sam čuo za to, bilo je: ‘Jesu li novci iz kampanje?’, zato što bi to moglo biti malo opasno”, rekao je Trump.

Novci nisu bili iz kampanje, i to je važno, kazao je.

“To nije čak ni povreda pravila kampanje”, dodao je, dok su Cohen i tužitelji rekli da je riječ o povredi pravila.

Cohen, koji je ranije tvrdio da bi “primio metak” umjesto Trumpa, rekao je na sudu da mu je predsjednički kandidat naložio da plati porno glumici Stormy Daniels i Playboyovoj manekenki Karen McDougal da šute o nekadašnjim seksualnim odnosima s Trumpom, kako ne bi ugrozile njegovu kampanju za predsjedničke izbore.

Američki predsjednik prethodno je kazao da nikome ne bi preporučio svojeg bivšeg osobnog odvjetnika Cohena, koji je na sudu naveo da je njegov klijent umiješan u kazneno djelo.

Michael Cohen priznao krivicu

Trump je na Twitteru naveo da Cohen izmišlja “priče” kako bi postigao dogovor s tužiteljstvom.

Cohenov odvjetnik Lanny Davis rekao je u srijedu da njegov klijent ima informacije koje bi mogle zanimati specijalnog istražitelja Roberta Muellera, koji vodi istragu o ruskom miješanju u američke izbore.

“Ako neko traži dobrog odvjetnika, snažno vam sugeriram da ne uzimate usluge Michaela Cohena”, naveo je Trump na Twitteru.

Cohen je u utorak na sudu priznao krivnju po više točaka optužnice, između ostaloga za kršenje propisa o financiranju izborne kampanje, i u to uvukao i svojeg bivše klijenta.

Izvor: Agencije