Trump se narugao Macronu zbog protesta ‘žutih prsluka’

Svjetski ekonomski forum ove godine će biti održan bez Emmanuela Macrona i Donalda Trumpa (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump narugao se francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na Twitteru zbog problema s nasilnim protestima protiv povećanja poreza na gorivo u Francuskoj.

“Drago mi je da su se moj prijatelj @EmmanuelMacron i demonstranti u Parizu složili s mojim zaključkom od prije dvije godine”, napisao je Trump u utorak.

“Pariški sporazum užasno je manjkav, jer povećava cijene energenata za odgovorne zemlje, dok prikriva neke od najgorih zagađivača”, poručio je Trump, referirajući se na globalni sporazum o okolišu sastavljen u Parizu 2015. godine.

Prvi zaokret administracije

On je, kako AP prenosi, naveo da želi čistu vodu i zrak, ali naglasio da američki radnici i poreski obveznici “ne trebaju plaćati za čišćenje zagađenja druge zemlje”.

Plan Francuske da poveća cijene imao je za cilj da potrošače navede da odustanu od korištenja fosilnih goriva koja utječu na klimatske promjene.

Ranije ove sedmice je francuski premijer Edouard Philippe odlučio odgoditi povećanje poreza na gorivo na barem šest mjeseci, kao odgovor na proteste koji traju već sedmica i često su nasilni, a taj potez tako je postao prvi veći zaokret u politici Macronove administracije u 18 mjeseci, koliko je na vlasti.

Izvor: Agencije