Trump: Sjeverna Koreja mora uništiti svoj nuklearni arsenal

Trump očekuje veoma pozitivan sastanak s Kimom, mada se još ne znaju tačan datum ni mjesto sastanka (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Sjevernu Koreju da uništi svoj nuklearni arsenal i ponovio da se zalaže za denuklearizaciju prije samita s liderom Kim Jong-unom.

“To jednostavno znači da treba da unište atomske bombe. Veoma prosto”, rekao je Trump na konferenciji za novinare s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Washingtonu.

Trump je rekao da očekuje veoma pozitivan sastanak s Kimom, mada se još ne znaju tačan datum ni mjesto sastanka, prenosi Beta.

Dobar dogovor

Trump je ranije rekao da Sjeverna Koreja želi da samit bude održan što je prije moguće i dodao da bi dogovor s Pjongjangom bio dobar i za Sjedinjene Američke Države i za cio svijet.

Lider Sjeverne Koreje izjavio je prošle sedmice da odustaje od nuklearnih i balističkih proba, ali nije naveo šta će uraditi s nuklearnim arsenalom.

Direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) i budući šef diplomatije Mike Pompeo imao je krajem marta tajni sastanak s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom u Pjongjangu u okviru priprema samita Trumpa i Kima.

Izvor: Agencije