Trump skinuo oznaku tajnosti sa niza dokumenata o istrazi FBI-ja

Donald Trump je na Twitteru naveo da su se 'dešavale zaista loše stvari, ali se sad otkrivaju' (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump skinuo je oznaku tajnosti sa niza dokumenata povezanih s početkom istrage Federalnog istražnog biroa o navodnom ruskom miješanju u američke izbore, uključujući dio naloga za tajni nadzor i poruke nekadašnjeg šefa FBI-a Jamesa Comeyja.

Trump je taj neočekivani potez povukao u ponedjeljak, kao odgovor na pozive svojih saveznika u Kongresu, koji tvrde da vjeruju da je ta istraga zatrovana pristrasnošću u FBI-ju i Ministarstvu pravde, prenosi Beta.

On se može tumačiti i kao nastavak Trumpovih napora da podrije istragu nakon sporazuma o priznanju krivice bivšeg šefa izbornog štaba Paula Manaforta i istrage o dugogodišnjem saradniku Roger Stone.

‘Dešavale su se loše stvari’

Odlukom predsjednika će tako biti objavljene poruke i dokumenti više visokih funkcionera Ministarstva pravde i FBI-ja koje je Trump više puta javno napadao.

Trump je u utorak na Twitteru naveo da su se “dešavale zaista loše stvari, ali se sad otkrivaju”.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders navela je da je Trump naložio uredu direktora obavještajnih službi i Ministarstvu pravde da objave dokumenta “na zahtjev više komiteta Kongresa i zbog transparentnosti”.

Izvor: Agencije