Trump smanjuje liberalnu većinu na apelacionim sudovima

Istupanjem iz ugovora s Rusijom, Donald Trump je enormno podgrijao opasnost od nove utrke u naoružavanju (AP)

Uz pomoć republikanaca u Senatu, američki predsjednik Donald Trump ubrzano popunjava upražnjena mjesta na američkim apelacionim sudovima, pokušavajući uspostaviti konzervativnu kontrolu nad liberalnom većinom u ideološkom preslagivanju koje bi moglo koristiti njegovoj administraciji.

Trinaest sudova ima veliku moć, jer daju posljednju riječ o presudama nižih sudova u slučajevima koji se tiču saveznih zakona.

Njihove odluke mogu se naći pred Vrhovnim sudom, no većina takvih žalbi se odbija, jer najviši sud u zemlji godišnje odlučuje o najviše stotinjak predmeta.

Jedanaest sudova bavi se slučajevima iz regija koje obuhvataju više saveznih država, jedan se bavi samo onima iz Washington D.C.-a, a drugi je specijaliziran za patente.

Već imenovano 26 sudija

Imenovanjima sudija predsjednici mogu utjecati na savezno pravosuđe i na upražnjena mjesta dovesti sudije koje dijele njihov svjetonazor.

Republikanci obično biraju konzervativce, a demokrati liberale, no i jedni i drugi podložni su senatskom saslušanju.

Dok Senat pod kontrolom republikanaca ubrzano potvrđuje brojne njegove kandidate, Trump je već imenovao 26 sudija apelacionih sudova.

To je više od bilo kojeg predsjednika u prve dvije godine mandata, tvrdi Rusell Wheeler sa Instituta Brookings, iako dodaje da je sada više žalbenih sudija nego prije.

Trumpov demokratski prethodnik Barack Obama imenovao je 55 sudija u osam godina mandata.

Samo četiri od 13 saveznih apelacionih sudova trenutno ima više sudija koje su imenovali republikanci nego demokrati.

Za sada ispunjava predizborno obećanje

Ideološko preslagivanje sudova, na kojima odluke obično donosi tročlano vijeće, može direktno utjecati na ishod slučajeva i donošenje novih presedana.

Predmeti uključuju osjetljiva pitanja, poput abortusa, homoseksualnih prava i smrtne kazne, do biračkog prava, korporativnih sporova, zakona o radu i zaštitu okoliša.

Trump je kao predsjednički kandidat 2016. godine obećao da će u sudove imenovati konzervativce i za sada ispunjava to obećanje.

Većina njegovih kandidata bliska je konzervativnom Društvu federalista, koje organizira skupove advokata i studenata prava.

Izvor: Agencije