Trump šokirao izraelsku obavještajnu zajednicu

Amerčki i iranski izaslanici vodili su razgovre od početka juna uz posredovanje Omana, bez znanja Izraela (EPA)

Ponuda američkog predsjednika Donalda Trumpa do održi razgovore sa iranskim liderom Hassanom Rouhanijem iznenadila je izrealsku obavještajnu zajednicu, objavili su mediji u Izraelu.

Izraelske diplomatske i obavještajne službe su “zanijemile od iznenađenja dva dana”, nakon što je Trump u ponedjeljak izrazio spremnost da se sretne sa Rouhanijem bez prethodnih postavljenih uvjeta. 

Izvještaj u izraelskim medijima navodi da su izraelski zvaničnici reagirali dva dana kasnije, sa anonimnim izvorom koji je komentirao ova dešavanja.

“Visoki američki zvaničnik ubijedio je Izrael da nema promjene u politici prema Iranu.”

‘Izraelske oči i uši propustile dešavanja’

Amerčki i iranski izaslanici vodili su razgovre od početka juna uz posredovanje Omana, bez znanja Izraela. 

Kako navode mediji, ovo otvara niz pitanja, ali najvažnije je da li je Trumpova administracija zaista informirala Izrael o promjeni svoje politike. 

“Izraelske diplomatske i obavještajne oči i uši propustile su ovo što se dešava, jer su zdravo za gotovo uzele to da Trumpova administracija neće prihvatiti inicijativu, ne ovoliko daleko, a da ne kaže Jerusalemu”, navodi se u medijima. 

Istovremeno, Trumpov susret sa predstavnicima Sjeverne Koreje i Rusije nije rezultirao u podizanju sankcija, niti u promjeni politike Washingtona prema ovim zemljama.

Izvor: Al Jazeera