Trump: Sporazum DACA vjerovatno mrtav

Trump optužio i Wall Street Journal za lažne vijesti (EPA)

Američki predsednik Donald Trump rekao je da je program zaštite imigranata koji su ušli kao deca ilegalno u SAD – DACA “verovatno mrtav”.

Republikanac Trump je na Twitteru naveo da ga “demokrate ne žele istinski”, misleći na program DACA kojim su oni koji su kao deca ilegalno ušli u SAD bili zaštićeni od deportacije, prenela je agencija AP.   

“DACA je verovatno mrtav jer ga demokrate zaista ne žele, oni žele samo da pričaju i da uzmu očajnički potreban novac od naše vojske”, napisao je u svom tvitu Trump.

Trump je prošle godine rekao da ukida program, osim ako mu Kongres ne pošalje do marta zakon da program ostane.

DACA štiti oko 800.000 osoba

Trump je prošle sedmice odbacio imigracioni dogovor čiji je nacrt sastavila dvopartijska grupa senatora.

Program DACA štiti oko 800.000 osoba, koje su u SAD ušle nelegalno kao deca ili su ušle sa članovima svoje porodice, kojima je istekla viza.

Američki predsednik je uz to na Twitteru optužio Wall Street Journal – jedan od najuglednijih listova u zemlji – da je namerno pogrešno preneo njegovu izjavu o odnosima sa severnokorejskim vođom Kim Jong-unom.

“Wall Street Journal je pogrešno napisao da sam im rekao ‘imam dobar odnos s Kim Jong-unom. Očito je da to nisam rekao.”

“Rekao sam ‘imao bih dobar odnos s Kim Jong-unom’, što je velika razlika. Na sreću, sada snimamo razgovore s novinarima i oni tačno znaju što sam rekao i šta sam hteo da kažem. Hteli su senzaciju. Lažne vesti!”, zaključio je američki predsednik.

Portparolka Bele kuće Sarah Sanders i Wall Street Journal objavili su odvojeno audio-klipove, prenosi AP.

Wall Street Journal je saopštio da stoji pri onome što je objavio.

Izvor: Agencije