Trump: Sporazum s Iranom ‘ludilo’

Reuters prenosi da je Macron novinarima rekao da želi  'obuzdati Iran u regiji' (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je u utorak da će se Iran suočiti s “većim problemima nego ikad” ako Teheran ponovo pokrene nuklearni program i nazvao “ludim” nuklearni dogovor s tom državom, prenosi Reuters.

“Oni [Iran] imat će veće probleme nego što ih je ikad imao”, poručio je on tokom obraćanja medijima na početku posjete predsjednika Francuske Emmanuela Macrona Bijeloj kući.

Reuters prenosi da je Macron novinarima rekao da želi “obuzdati Iran u regiji”.

Rouhani: ‘Držite se sporazuma’

Predsjednik Irana Hassan Rouhani ranije je upozorio Trumpa da se drži nuklearnog sporazuma s Teheranom.

“Govorim onima u Bijeloj kući da će Vlada Irana snažno reagovati ako se ne budu pridržavali svojih obaveza”, rekao je Rouhani u govoru koji je uživo prenosila državna televizija, prenio je Reuters.

“Ako bilo ko iznevjeri sporazum, treba znati da će biti suočen s teškim posljedicama”, dodao je Rouhani.

Sporazumom potpisanim između Irana i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Kina) dogovoreno je da Iran obustavi svoj nuklearni program u zamjenu za smanjenje sankcija.

Posljednji rok 12. maj

Trump je, međutim, u prethodnom periodu okarakterisao taj sporazum kao jedan od najgorih ikad sklopljenih.

On je u januaru postavio ultimatum Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, navodeći da se moraju usaglasiti o popravljanju onoga što SAD vidi kao “nedostatke” tog sporazuma, u suprotnom će odbiti produžiti smanjenje sankcija.

Posljednji rok jest 12. maj, kada će SAD ponovo u potpunosti uvesti sankcije Iranu, osim ako Trump ne izda drugačiju izvršnu naredbu, navela je britanska agencija.

Izvor: Agencije