Trump traži veću prodaju američkog oružja

F-18, Avion, Zrakoplov
Namjera je olakšati prodaju bilo da je riječ o avionima i dronovima ili ratnim brodovima i artiljeriji (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nadomak je finalizacije novog plana “Kupujte američko”, kojim od američkih vojnih atašea i diplomata traži da pojačaju napore za veću prodaju američkog oružja u inozemstvu, navode dužnosnici.

Predsjednik SAD-a već bi početkom veljače trebao predstaviti “sveukupne napore Vlade” za olakšavanje propisa za prodaju američke vojne opreme drugim državama, bilo da je riječ o borbenim zrakoplovima i dronovima ili o ratnim brodovima ili artiljeriji, tvrde izvori upoznati s planom, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Trump tim potezom nastoji ispuniti obećanje iz predizborne kampanje o kreiranju novih radnih mjesta u SAD-u posredstvom prodaje više robe i usluga u inozemstvu, a sve u cilju obaranja američkog trgovinskog deficita sa šestogodišnjeg maksimuma od 50 milijardi dolara, navodi britanska agencija.

Pritisak vojne industrije

Administracija je također pod pritiskom američke vojne industrije, koja se suočava s rastućom konkurencijom stranih rivala, kao što su Kina i Rusija.

“Strategija aktivnijeg sudjelovanja Pentagona i State Departmenta u prodaji oružja u inozemstvu naročito bi mogla donijeti korist velikim američkim proizvođačima vojne opreme, kao što su Lockheed Martin i Boeing”, izjavio je jedan visoki dužnosnik State Deparmenta.

Međutim, bilo kakvo labavljenje ograničenja na prodaju oružja bit će u suprotnosti s principima zaštite ljudskih prava i kontrole naoružanja, kažu aktivisti.

Oni upozoravaju na velik rizik od raspirivanja nasilja u regijama poput Bliskog istoka i Južne Azije ili od toga da oružje bude preusmjereno i uporabljeno u terorističkim napadima, dodaje britanska agencija.

Izvor: Agencije