Trump tvrdi da ima neizmjerno povjerenje u američke obavještajce

Donald Trump odbio osuditi Rusiju zbog njenog uplitanja u izbore (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump, koji je odbio osuditi Moskvu zbog njenog uplitanja u američku predsjedničku kampanju tokom samita s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je u da ima neizmjerno povjerenje u američke obavještajne službe.

“Kao što sam rekao i više puta ranije, imam neizmjerno povjerenje u moje obavještajne agente. Ipak moram priznati da se u izgradnji bolje budućnosti ne možemo samo okretati u prošlost. Pošto postoje dvije najveće svjetske nuklearne sile, moramo razgovarati”, napisao je u tweetu Trump, kojeg kritiziraju i republikanci zamjerajući mu da se ponašao s ruskim kolegom kao sa saveznikom, a ne protivnikom.

Jasne procjene

Direktor američkih obavještajnih službi Dan Coats branio je jasne procjene njegovih službi o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. i napore Moskve da potkopa američku demokraciju.

“Bili smo jasni u pogledu naših procjena ruskog uplitanja u izbore 2016. i ruske napore da potkopaju našu demokraciju i nastavit ćemo davati točne i objektivne obavijesti radi podrške naše državne sigurnosti”, naveo je Coats u saopćenju. 

Ranije tokom dana u Helsinkiju je američki predsjednik Donald Trump odbio osuditi Rusiju zbog njena uplitanja u izbore nakon kojih je stupio na vlast te izjednačio optužbe glavnih američkih obavještajnih agencija i poricanje Vladimira Putina.

Izvor: Agencije