Trump u nenajavljenoj posjeti američkim vojnicima u Iraku

Donald Trump, Vojnici, Irak
Trump je s prvom damom Melanijom proveo tri sata s američkim vojnicima u Iraku (AP)

Predsednik SAD Donald Trump stigao je u nenajavljenu posetu američkim vojnicima u Iraku, njegovu prvu posetu američkim trupama u nekoj nestabilnoj oblasti. 

S njim je i prva dama Melania Trump.

Avion s američkim predsednikom sleteo je posle pada mraka u vazdušnu bazu zapadno od Bagdada.

On je u Vašingtonu ostavio nerazjašnjenu situaciju s delimičnom blokadom saveznih institucija.

“Predsednik Trump i prva dama otišli su u Irak… da posete naše trupe i naše vojne komandante da im zahvale na njihovom angažovanju, njihovom uspehu i žrtvama i da im požele srećan Božić”, napisala je portparolka Bele kuće Sarah Sanders u Twitter poruci uz sliku para u društvu vojnika u uniformi.

Irak ostaje baza

Trumpova poseta je usledila posle njegove najave da povlači američke snage iz susedne Sirije.

On je rekao novinarima na letu da uopšte ne planira da povuče američke vojnike iz Iraka.

Rekao je da želi da vrati američke trupe iz Sirije i da Irak može i dalje da služi kao baza s koje mogu da se sprovode napadi na ekstremiste Islamske države u Siriji ukoliko to bude potrebno.

Trumpova odluka da izvuče Amerikance iz Sirija zapanjila je njegove savetnike za nacionalnu bezbednost i saveznike, i podstakla ostavku ministra odbrane Jamesa Mattisa.

Trump koji idućeg meseca ulazi u treću godinu na vlasti kritikovan je zato što nije posetio američke trupe koje se nalaze u opasnim zonama.

On je rekao za AP u oktobru da ne misli da je takva poseta “preterano potrebna”.

Trump spreman na dugu blokadu vlade zbog zida

Trump je u Vašingtonu ostavio nerazjašnjenu situaciju s delimičnom blokadom saveznih institucija, koja traje već pet dana.

I prilikom dolaska u vazduhoplovnu bazu u Iraku, američki predsednik je ponovio da je spreman da čeka koliko god treba da od poreskih obveznika dobije pet milijardi dolara za planirani zid na granici između SAD i Meksika, zahtev koji je i doveo do delimične blokade federalne vlade.

Upitan koliko dugo je spreman da čeka na ono što želi, Trump je odgovorio da će čekati “koliko god treba”, a istovremeno je za blokadu optužio Nancy Pelosi iz Demokratske stranke, za koju se očekuje da će 3. januara postati predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Trump je rekao da je spreman na dugu blokadu vlade i ocenio da protivljenje Nancy Pelosi njegovom zahtevu za finansiranje zida verovatno ima veze s njenom potrebom da obezbedi glasove kongresmena kako bi stala na čelo Predstavničkog doma.

Izvor: Agencije