Trump u UN-u: S. Koreja i Iran su prijetnja svijetu

Američki predsjednik Donald Trump u obraćanju Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku rekao je da su “otpadnički režimi” prijetnja svijetu.

U svom prvom govoru pred UN-om Trump je rekao da su “suverene i jake zemlje osnova svjetskog poretka” i ponovio svoje predizborno obećanje da mu je “Amerika na prvom mjestu”.

“Otpadnički su režimi prijetnja i drugim zemljama, ali i svojim narodima”, izjavio je Trump i dodao da “takvi režimi pomažu raširenim terorističkim mrežama”.

Kao “otpadničke režime” Trump je naveo Sjevernu Koreju i Iran.

“Moramo odbaciti prijetnje suverenitetu od Ukrajine do Južnokineskog mora”, rekao je Trump.

Najavio je svim protivnicima da će američka vojska “postati jača nego ikad u povijesti”.

‘Kim Jong-un je Rocket Man u samoubilačkoj misiji’

Još je naveo kako će SAD “zauvijek biti prijatelj svijeta i posebno saveznika, ali da su Amerikanci primarna obaveza”.

“Svi odgovorni čelnici imaju obvezu služiti svojim građanima. Više ne možemo biti iskorištavani ili ulaziti u jednostrane sporazume gdje SAD ne dobiva ništa zauzvrat”, rekao je Trump.

Govorio je i o krizi na Korejskom poluotoku, poručivši da, “ako SAD bude ugrožen, Washington neće imati drugog izbora nego potpuno uništiti Sjevernu Koreju”.

Za sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una rekao da je “Raketaš (Rocket Man) u samoubilačkoj misiji”, prenosi Reuters. 

“Sad je vrijeme da sve zemlje rade zajedno da izoliraju Kimov režim sve dok on ne prestane s neprijateljskim ponašanjem”, poručio je Trump.

On se osvrnuo i na Iran, koji je nazvao “otpadničkom državom” i “korumpiranom diktaturom” čiji je glavni izvozni proizvod nasilje. 

“Iskreno, nuklearni sporazum s Iranom sramotan je za SAD. Vjerujte mi. Vrijeme je da nam se cijeli svijet pridruži u traženju od iranske vlade da okonča svoje težnje ka ubijanju i uništenju”, rekao je Trump.

Govoreći o Venezueli, predsjednik SAD-a rekao je da je tamošnja situacija “neprihvatljiva”.

Izvor: Al Jazeera i agencije