Trump u videu za regrutaciju Al-Shababa

Trumpov poziv da se muslimanima zabrani ulazak u SAD prije nepuna dva mjeseca osudio je veliki dio svjetske javnosti (Al-Kataib)

Naoružana grupa Al-Shabaab u svom dokumentarnom filmu za regrutiranje objavljenom na Twitteru koristila je snimak republikanskog predsjedničkog kandidata iz Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

Film u trajanju od 51 minutu govori o rasnoj nepravdi Americi, uz snimak na kojem Trump predlaže da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, navodi agencija Anadolija.

Njegov govor pojavljuje se u dijelu filma između dva snimka koja prikazuju vođu Anwara al-Awlakia ubijenog u Jemenu 2011. godine, koji govori o tome kako će muslimani u SAD-u biti suočeni s dva izbora – preseljenje u islamske zemlje ili ostanak i “borba protiv Zapada”.

“Izgleda da Trumpove izjave idu u prilog Awlakijevim predviđanjima”, navodi američka TV stanica ABC.

Optužba Hillary Clinton 

Slična predviđanja iznijela je i demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton tokom nedavno održane debate u New Hampshireu.

Ona je kazala da grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) koristi Trumpove videosnimke kao alat za regrutiranje.

“On postaje najbolji regruter ISIL-a. Oni pokazuju kako Donald Trump vrijeđa islam i muslimane kako bi privukli još radikalnih džihadista”, istakla je Clinton.

Ovaj video je potvrdio tvrdnju vodeće kandidatkinje za nominaciju Demokratske stranke na predsjedničkim izborima.

Izvor: Agencije