Trump uzvraća prijetnju Iranu

Američki predsednik Donald Trump upozorio je iranskog predsednika Hassana Rouhanija da više ne preti Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što ga je iranski čelnik da ne sprovodi neprijateljsku politiku prema Teheranu.

“Nikad više nemojte pretiti Sjedinjenim Američkim Državama ili ćete snositi posledice kakve su retki kroz istoriju ranije snosili”, napisao je Trump na svom Twitter profilu. 

Rouhani je prethodno rekao da je “rat s Iranom majka svih ratova”, no nije odbacio mogućnost mira između dve države. 

“Mi više nismo država koja će prihvatati vaše dementne reči nasilja i smrti”, dodao je Trump i poručio Irancima da “budu oprezni”. 

Eskalacija retorike između Washingtona i Teherana nastupila je nakon što je SAD počeo ofanzivu govorima i online komunikacijom kojoj je cilj podsticati nemire u Iranu i naterati tu državu da zaustavi svoj nuklearni program i podršku naoružanim grupama.

Rouhani: Ne vucite lava za rep

Iran je pod sve većim američkim pritiskom i prete mu sankcije nakon što je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svetskih sila iz 2015. kojim je ta država pristala da zaustavi svoj razvoj nuklearnog oružja u zamenu za ukidanje sankcija. 

U svom govoru u nedelju američki državni sekretar Mike Pompeo nazvao je iranske čelnike “mafijom” i obećao pomoć Irancima koji nisu zadovoljni svojom vladom.

Govoreći na skupu pred iranskim diplomatima Rouhani upozorio je Trumpa da “ne vuče lava za rep, jer bi mogao zažaliti”, što je izazvalo Trumpovu reakciju na Twitteru. Poruku je Trump napisao velikim slovima.

Rouhani je takođe zapretio mogućnošću blokade celokupnog izvoza nafte iz Zaliva.

Izvor: Al Jazeera i agencije