Trump: Vojna opcija bila bi razarajuća za Sjevernu Koreju

Donald Trump: Mi smo potpuno spremni za drugu opciju, koja nije poželjnija opcija (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je u utorak kako je njegova država spremna za vojnu opciju kada je riječ o odnosima sa Sjevernom Korejom, prenose agencije.

No, on je upozorio kako bi to imalo žestoke posljedice za azijsku komunističku državu.

“Mi smo potpuno spremni za drugu opciju, koja nije poželjnija opcija”, izjavio je američki lider na konferenciji za medije u Bijeloj kući.

“No, ako se odlučimo za tu mogućnost, ona će biti razarajuća, to vam mogu reći, razarajuća za Sjevernu Koreju. Ona se zove vojna opcija. Ako budemo trebali da je iskoristimo, to ćemo i uraditi.”

Nema promjene vojnih aktivnosti

Uprkos zaoštravanju retorike između Washingtona i Pjongjanga, nije došlo do promjene vojnog ponašanja Sjeverne Koreje, izjavio je ranije u utorak načelnik generalštaba oružanih snaga SAD-a, general Joseph Dunford.

Prema njegovim riječima, nije viđena “vojna aktivnost koja bi utjecala na veoma opterećeno političko okruženje”, prenosi Reuters.

Američki general je, međutim, upozorio da će Sjeverna Koreja uskoro imati interkontinentalne balističke rakete i kako je to samo pitanje “veoma kratkog vremena”.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Koreja i dalje predstavlja najveću prijetnju današnjice.

Sankcije za 26 pojedinaca

Ranije je SAD uveo sankcije za 26 pojedinaca, u okviru zabrane širenja oružja za masovno uništenje Sjeverne Koreje, kao i za devet banaka, među kojima su i neke koje imaju veze s Kinom.

Ovo je saopćio Ured za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD-a.

Sankcije SAD-a se odnose na pojedince u Sjevernoj Koreji, kao i neke državljane te zemlje u Kini, Rusiji, Libiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodi se na listi objavljenoj na internetskoj stranici Ureda za kontrolu imovine u inostranstvu, prenosi Reuters.

Trump je nedavno potpisao izvršnu uredbu kojom se SAD-u omogućava da uvede sankcije pojedinačnim kompanijama i institucijama koje finansiraju trgovinu sa Sjevernom Korejom.

Izvor: Agencije