Trump: Volio bih demonstranta udariti u lice

Trump žali za 'starim danima', kad su se nesporazumi rješavali fizičkim nasiljem (AP)

Potencijalni republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump poručio je, dan uoči unutarstranačkog glasanja u Nevadi, kako bi želio udariti jednog od prosvjednika u lice, izrazivši pritom žaljenje “za starim danima, kada bi takva osoba iz dvorane bila iznesena na nosilima”.

Trump je tim riječima prokomentirao izvođenje prosvjednika iz dvorane u Las Vegasu, koja je je bila ispunjena njegovim pristašama tokom predizbornog skupa.

Najkontroverzniji kandidat za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama je rekao kako su zaštitari bili “vrlo nježni”, jer je muškarac napustio dvoranu uz osmijeh.

“Znate što mrzim? Ovaj čovjek je remetio skup, zadavao je udarce. Nama više nije dozvoljeno da uzvraćamo udarce”, rekao je Trump.

Izvjestitelji s predizbornog skupa nisu vidjeli zašto je muškarac izbačen iz dvorane, kao niti je li nekoga udario. To nije bio razlog da Trump ne nastavi s govorom u istom stilu.

“Volim stare dane. Znate što bi se dogodilo ovakvom momku na ovakvom mjestu? Bio bi iznesen na nosilima”, rekao je Trump.

Publika se složila s Trumpom uz gromoglasno odobravanje.

“Volio bih ga udariti u lice”, dodao je Trump.

Republikanci u Nevadi

Republikanski kandidati za Bijelu kuću sučelit će se danas u Nevadi, na izborima koji će pokazati kako diše hispanoamerička zajednica.

To su četvrti izbori u republikanskom taboru, nakon onih u Iowi, New Hampshireu i Južnoj Karolini, ali prvi u zapadnom dijelu zemlje.

Nevada će za republikance biti ključni pokazatelj u odvijanju izbora, budući da je gotovo 40 posto od tri milijuna stanovnika te države latinsko-američkog podrijetla.

Donald Trump, koji vodi u anketama na nacionalnoj razini, ponovno je favorit, ali ostaje za vidjeti hoće li u Nevadi ponoviti uspjeh kao i drugdje, s obzirom na njegove izjave protiv imigranata.

Lepeza kandidata Republikanske stranke smanjila se od početka predsjedničke utrke, te ih od inicijalnih desetak sada ima još pet.

Jeb Bush posljednji je koji je napustio utrku, a uradio je to prošle subote, nakon loših rezultata u Južnoj Karolini. Marco Rubio i Ted Cruz, obojica kubanskog podrijetla, nadaju se izvući korist iz te činjenice. 

Analize predviđaju da će Trump dobiti čak do 35 posto glasova, te da će ostaviti Cruza i Rubia daleko iza sebe. 

U Nevadi su u subotu glasali demokrati, a pobjedu je odnijela Hillary Clinton. Time je njezina kampanja protiv Bernieja Sandersa “dobila vjetar u leđa” u trenutku kada se činilo da gubi korak.

Pobjede Donalda Trumpa u Južnoj Karolini i Hillary Clinton u Nevadi tijekom vikenda daju im znatnu prednost za sljedeću fazu utrke, a to je “super utorak”, odnosno 1. ožujka kada simultano glasa desetak saveznih država. 

Izvor: Agencije